• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate i penzije u 2011. rastu šest odsto

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je sinoć da će plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji u narednoj godini porasti za šest do sedam odsto.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Dragutinović je navela da će u januaru plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, odnosno za oko 2,5 odsto, a u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda, odnosno za oko tri odsto.

U oktobru se očekuje rast plata i penzija za šestomesečnu inflaciju, koja će biti na nivou od oko dva odsto, navela je ministarka i dodala da to znači da će, recimo, prosečna penzija od 20.000 dinara, u narednoj godini porasti za 1.200 do 1.300 dinara.

Prema njenim rečima, to je maksimum koji država u ovom trenutku može da izdvoji za povećanje plata i penzija, a da ne ugrozi javni dug i redovno servisiranje svih ostalih obaveza.

Dragutinović je navela da će plate prosvetnih radnika deliti istu sudbinu, kao i plate ostalih zaposlenih u javnom sektoru i penzionera, odnosno svima će biti povećane u isto vreme i u istom procentu.

Ona je ukazala i da je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio manji od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, pošto je planiran na nivou od 70 milijardi dinara, a bio je 55 milijardi dinara, i u drugoj polovini godine očekuje se da ostvarenje budžetskih prihoda bude još bolje.

Dragutinović je precizirala da to znači da će se Srbija zadužiti za oko 20 milijardi dinara manje nego što je planirano.

Što se tiče rebalansa budžeta za 2010, ona je naglasila da neće biti značajnijeg povećanja troškova, već samo preoblikovanja javne potrošnje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image