• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETU PRETI NESTAŠICA HRANE! NA SPISKU 5 NAMIRNICA KOJE SU UGROŽENE: Bez nekih Srbi ne mogu da zamisle život

Autor Ivana Vlajković

Svetu preti nestašica pet namirnica.

 prodavnica Izvor: Shutterstock/Syda Productions

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio sa velikim brojem pretnji za sigurnost snabdevanja hranom. Inače, Svetska banka sigurnosti snabdevanja hranom definiše kao stanje u kojem svi ljudi u svakom trenutku imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnim količinama bezbedne i nutricionistički bogate hrane koja ispunjava njihove prehrambene potrebe i ukuse za zdrav i aktivan život.

U sledećoj godini će verovatno dolaziti do nestašice hrane, a na spisku se nalazi pet namirnica koje su ugrožene. 

1. Pirinač

U drugoj polovini ove godine moglo bi da dođe do nestašice pirinča jer su svetske opustošene zbog ruske invazije na Ukrajinu, kao i zbog vremenskih uslova koje proizvode velike količine ove namirnice, poput Kine i Pakistana. Indija je u julu najavila da će zaustaviti izvoz belog pirinča kako bi zaštitila vlastite resurse i zalihe. "Na globalnom nivou, najočiglednija posledica nestašice pirinča je njegova rekordna cena", rekao je analitičar Fič Solušnsa, Čarls Hart, piše Eat This.

2. Testenina

Problem s testeninom u Italiji ove godine se toliko pogoršao da se vlada morala sastati na kriznim razgovorima u maju kako bi zaustavila dodatnu eskalaciju. Ukupni rast cena osetili su potrošači širom zemlje, a neki delovi Italije izvestili su da je cena testenine porasla preko 50 odsto.

Budući da je cena žita u poslednjih nekoliko meseci počela da pada, Italija – kao i drugi ljubitelji testenine – bi uskoro trebalo da osete smanjenje pritiska. Ipak, za to će biti potrebno neko vreme. Tokom kriznih razgovora u Italiji, objavljeno je da su cene testenine već počele pokazivati prve, doduše slabe, znakove smanjenja, što je znak da bi u narednim mesecima cena testenine mogla značajno pasti.

3. Čokolada

Kakao je postao toliko tražen da je Rojters nedavno izvestio da su trenutne cene čokolade u Njujorku najviše u poslednjih 12 godina, a ponegde su premašile i te nivoe, kao na primer u Londonu. Uzgoj kakaa zavisi od đubriva, što znači da je problem s snabdevanjem ovom namirnicom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz đubriva. Istovremena nestašica šećera izazvana lošim vremenom i smanjenim izvozom iz Indije, kao i još uvek velika potražnja, sigurno ne pomažu ovoj rastućoj čokokatastrofi.

4. Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primetili su značajan pad u populacijama lososa tokom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevskog lososa, jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa. Razlozi za ovaj pad verovatno su povezani sa zagrevanjem voda zbog klimatskih promena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput preteranog izlova ribe, zagađenja i bolesti.

5. Brašno

Cena brašna već je porasla za 8.5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cena u SAD-u, a analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sledeće godine trpeti posledice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane, uključujući hleb, palačinke, testo za picu, keks i pekarske proizvode. Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama širom SAD. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:05
"OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA" Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati?
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image