• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija: Merkur pred stečajem

Slovenački trgovački lanac do kraja 2012. godine trebalo bi da otpusti oko 1.080 radnika u Sloveniji a bankrot bi pogodio i poslove u Srbiji. Banke dale načelni pristanak na sanaciju pa neće biti stečaja, tvrde iz ogranka u Beogradu.

Šef Uprave tog preduzeća Bojan Knuplež izjavio je da se "Merkur" bliži kritičnoj tački i da je moguće da će ići u stečaj, navodeći da još može da obezbedi plate i doprinose zaposlenima.

On je dodao da je u ovom trenutku nemoguće postići smanjenje zaduženosti prema dobavljačima.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi banke unovčile sve menice i zahtevale plaćanje glavnica, preduzeća više ne bi bilo.

"Nema razloga da 'Merkuru' pomaže država", smatra šef Uprave, ističući da bi bilo dovoljno da banke veruju u program sanacije preduzeća.

S druge strane direktor tog trgovinskog lanca u Srbiji Bojan Pongrac za Tanjug tvrdi da je matična kompanija sa bankama već postigla načelni dogovor oko finansijskog programa i do stečaja firme sigurno neće doći.

"Stečaj bi se dogodilo u slučaju da banke ne prihvate već dogovoren način poravnanja obaveza, ali one su na prvom sastanku već dale saglasnost", rekao je Pongrac i dodao da će "Merkur" u ponedeljak predstaviti finansijski program, u kom su planirane i određene strateške promene u poslovanju.

On je naglasio da, bez podrške banaka, problem u poslovanju ne bi imao samo "Merkur", nego i sve kompanije u Sloveniji i Srbiji, jer nijedna firma nije toliko finansijski jaka da bi sa obrtnim kapitalom mogla da prati svoje poslovanje.

Na pitanje da li se otpuštanja mogu očekivati i u Srbiji, Pongrac je odgovorio da će verovatno doći do strukturnih promena, pošto na ovim prostorima u okviru Merkur grupe posluje pet preduzeća - "Merkur internacional", "Mertil", "Validus kapital", "Mikros gradnja" i "Merkur čelik".

"Unutar sanacijskog programa koji sam već pomenuo odlučeno je na osnovu čega i zašto će možda doći do smanjenja broja radnika, ali je sve to u racionalnim okvirima", objasnio je Pongrac.

On je istakao da bi se delatnosti u Srbiji mogle smanjiti ukoliko "Merkur" odluči da se u budućnosti na ovim prostorima ne bavi nekim od sadašnjih poslova, ali nije mogao da precizira u kojim oblastima i da li će se to zaista dogoditi.

Pongrac je naglasio da je promet robnih kuća te kompanije manji u Srbiji u odnosu na isti period lane, iako od kraja prošle godine posluju u tri tržna centra, u Beogradu i Novom Sadu, u kojima ima oko 320 zaposlenih.

"Realno gledano, otvaranjem tržnog centra na Karaburmi u Beogradu, koje je naša poslednja investicija u Srbiji do sad, povećan je promet, ali je ipak smanjen u odnosu na isti period prošle godine, što je posledica krize", kazao je Pongrac.

On je izneo podatak da je "Merkur" u prodajne objekte u Srbiji od 2005. godine investirao ukupno 60 miliona evra, kao i da ta slovenačka firma u Srbiji vidi strateški značajno tržište.

"Merkur planira još investicija, ali nam je potpuno jasno da tempo koji smo postavili pre tri godine u ovoj godini ne možemo da ispratimo, tako da do kraja 2010. u Srbiji neće biti novih investicija", istakao je Pongrac.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image