• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATE VEĆE I OD 2.000 EVRA MESEČNO! LISTA 10 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI: Evo na kom mestu se nalaze programeri

Autor Ivana Vlajković

Programeri, piloti i naučnici su na vrhu najplaćenijih zanimanja.

 Koji su najplaćeniji poslovi u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Programeri, piloti i naučnici, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), i dalje su na vrhu najplaćenijih zanimanja. Objavljen je najnoviji izveštaj o prosečnim platama u Srbiji koja je u julu iznosila 83.781 dinara (neto) i takođe je dat odgovor na pitanje ko u Srbiji zarađuje oko 2.000 evra mesečno. 

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna zarada u ovoj oblasti iznosi 276.735 dinara, a u okviru nje najplaćenije zanimanje je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom računaju na platu od 355.044 dinara. Ističe se da su u pitanju prosečne zarade i da je ovo zanimanje jedino sa prosečnom zaradom preko 300.000 dinara.

Vazdušni saobraćaj

Nakon programera, slede piloti, kojima je prosečna zarada u julu iznosila 267.667 dinara. Kod nas su na drugom mestu, a u Hrvatskoj je ovo najplaćenije zanimanje.

Naučno istraživanje i razvoj

Iza pilota, na trećem mestu nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, njihova prosečna primanja u julu su iznosila 243.114 dinara.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Četvrto najplaćenije zanimanje u Srbiji pripada oblasti rudarstva. Rudari mogu da računaju na platu od 158.941 dinara, a oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 219.507 dinara, piše B92.

Upravljačke delatnosti

Još jedno od najplaćenijih zanimanja su menadžeri. Kako pokazuju podaci RZS, oni koji se bave upravljačkim delatnostima zarađuju 207.108 dinara.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Sledeća najplaćenija delatnost pripada prerađivačkoj industriji. Poslovi ove industrije su se oduvek kotirali visoko što se tiče primanja, a plata onih koji su izabrali da se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte iznosi 197.270 dinara.

Finansijske usluge

Još jedno od najplaćenijih zanimanja spada u finansijske delatnosti - konkretno, pružanje finansijskih usluga (osim osiguranja i penzijskih fondova). Zaposleni koji se bave ovim poslom zarađuju u proseku 186.710 dinara.

Proizvodnja duvanskih proizvoda

Osim proizvodnje koksa i derivata nafte, u top 10 najplaćenijih delatnosti našla se i proizvodnja duvanskih proizvoda. Njihova mesečna zarada, prema poslednjim podacima, iznosi 181.099 dinara.

Uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima

Pored eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, još jedna delatnost iz oblasti rudarstva se našla na ovoj listi – uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima. Plata onih koji su izabrali ovo zanimanje iznosi 176.791 dinar.

Telekomunikacije

Deseto najplaćenije zanimanje spada u oblast informisanja i komunikacija, gde oni koji se bave telekomunikacijama imaju platu u iznosu od 171.452 dinara.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tatjana

Informacija iz prve ruke je da naucni istrazivac i programer u Beogradskom institutu,pri tom doktor nauka,ima neto platu u visini minimalca...tj.43000din.

Beli44

A konobar u klubu izadje 250 000

Miki

Čak i što se programera tiče nema svako ovakvu platu. Samo oni sa 7+ godina iskustva. Početnici prve 2 do tri godine se vrte od 600 do 1000 evra max ako imaju sreće. A s obzirom da je IT tržište sada baš loše i početnici fo dve godine iskustva sad stoje u mestu

special image