• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Gas bi morao da poskupi

Direktor preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi gas morao da poskupi i da će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije.

On je dodao da se pri tom mora voditi računa o određenim socijalnim reperkusijama do kojih bi došlo usled povećanja cena gasa.

"Gas bi morao da poskupi i dva su osnovna problema u poslovanju 'Srbijagasa' - jedan je neadekvatna cena gasa, koja je 20 odsto niža, i drugi što je slab stepen naplate", rekao je Bajatović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, sa Agencijom za energetiku usaglašeno je da poskupljenje treba da bude 18,2 odsto i upozorio da će, ukoliko ne dođe do poskupljenja, "Srbijagas" imati veliki manjak, što može da utiče na snabdevanje tržišta.

"Moram da upozorim da ukoliko do poskupljenja ne dođe, a poskupljenje nije jedini problem, i ako se veliki količine gasa koje su isporučene ne plate, pre svega od strane državnih firmi, u tom slučaju se postavlja pitanje ko će da nadoknadi 150 miliona evra koliki će biti manjak u kasi 'Srbijagasa'", rekao je Bajatović.

Bez poskupljenja isporučene toplotne energije od strane daljinskih sistema grejanja, gasa, kao i bez poboljšanja stepena naplate, kako je naglasio Bajatović, "Srbija gas" će doći u situaciju da neće redovno plaćati inostranim dobavljačima.

"To nas dovodi u poziciju da ćemo eventualno ostati bez izvesne količine gasa i biće nam, ukoliko dug preraste neku količinu, potpuno obustavljene isporuke gasa", upozorio je Bajatović.

On je dodao da je Vlada Srbije, koja će doneti konačnu odluku o poskupljenju, svesna da postoji ekonomska logika za poskupljenje, ali i da se mora voditi računa o određenim socijalnim reperkusijama.

"Ova inicijativa nije usmerena da mi profitiramo, ali ovaj problem više ne može da nosi samo 'Srbijagas'. Ovaj put odgovornost za grejnu sezonu ne može biti samo na 'Srbijagasu', već mora biti podeljena u trouglu između države, korisnika i 'Srbija gasa'", naglasio je direktor tog preduzeća.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image