• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajam od 100 miliona evra za obnovu železnice

Javno preduzeće "Železnice Srbije" i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas u Beogradu ugovor o zajmu u vrednosti sto miliona evra.

Novac će biti potrošen na rehabilitaciju 112 kilometara magistralnih pruga na raznim deonicama na Koridoru 10 i nabavku oko 15 najsavremenijih višesistemskih električnih lokomotiva.

Ugovor su potpisali, u prisustvu ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i izvršni direktor za infrastruktru EBRD-a Tomas Majer.

Marković je rekao, nakon potpisivanja ugovora, da će 65 miliona evra zajma biti iskorišćeno za kupovinu novih lokomotiva, a ostatak za rehabilitaciju magistralnih pruga na Koridoru 10, u šta ulazi i nabavka mehanizacije za održavanje pruge.

Mrkonjić je ukazao, odgovarajući na pitanje novinara kako će Srbija da vraća pozajmljene kredite, na stav Vlade Srbije da naša zemlja još nije prezadužena i da su zbog toga izdvojene bankarske garancije za pomenuti kredit EBRD-a.

On je rekao da su uslovi kredita povoljni, sa rokom otplate od 15 godina, grejs periodom od 3,5 godine i kamatom koja iznosi euribor plus jedan odsto.

Mrkonjić je naglasio da je prioritet za Vladu Srbije da se završe putni i železnički Koridor 10 kroz našu zemlju i najavio da će do 1. maja 2012. godine biti završeni severni krak Koridora 10 od Beograda do Subotice, kao i da će u narednih mesec - dva početi radovi na elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada.



Kako je rečeno, ceo projekat obnove železničke infrastrukture, koji se finansira kreditom EBRD-a, biće završen do 1. maja 2014. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image