• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena struje ostaje ista

Mirko Cvetković izjavio je da Vlada neće dozvoliti poskupljenje struje do kraja ove godine, ali da za cenu gasa to ne može da garantuje. Premijer kaže da će inflacija biti u granici planiranog ali i da smo usporili sa zakonima.

"Po svoj prilici neće doći ni do poskupljenja gasa, ali tu ne mogu da budem siguran dok se ne utvrde bilansi i ne vidi kretanje cene na svetskom tržištu", kazao je premijer u Bačkom Magliću gde je prisustvovao otvaranju jednog fabričkog pogona.

Cvetković je naveo da postoji razlika jer je gas berzanski proizvod, Srbije ga ne proizvodi i uzvozi se, dok je struja domaći proizvod.

Elektroprivreda Srbije je ranije najavila da će tražiti drugo poskupljenje struje u ovoj godini od 10 odsto, dok je Srbijagas očekivao poskupljenje gasa za oko 18 odsto.

Premijer je izjavio i da će stopa inflacija ove godine biti u planiranom okviru od šest odsto, plus minus dva odsto.

On je rekao da Vlada ima aktivnu politiku po pitanju cena osnovnih namirnica i da će učiniti dodatni napor da zaštiti najsiromašnije delove stanovništva.

Cvetković je podsetio da je iz Robnih rezervi plasirano ulje po nižim cenama i pozamljeno brašno pekarima za proizvodnju jeftinog hleba "sava".

Premijer je kazao i da su Vlada Srbije i sindikati u stalnom kontaktu na nivou resornog ministarstva i razgovaraju o problemima zbog kojih su najavljeni protesti radnika.

Sindikata su najavili proteste zahtevajući socijalni dijalog potpistivanje i primenu granskih ugovora i strategiju privatizacije javnih komunalnih preduzeća.

Jedan od ključnih problema, rekao je Cvetković, predstavlja potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i taj problem je teško rešiti jer su stavovi poslovaca i sindikata različiti.

Vlada pokušav da bude posrednik između te dve grupe, kazao je Cvetković i dodao da očekuje da će problemi biti uspešno rešeni.

Cvetković je rekao i da će insistirati da pojedini ministri u Vladi Srbije ubrzaju donošenje zakona koji su u njihovoj nadleženosti.

"Činjenica je da je ove godine nešto lošija situacija kada je usvajanje zakona u pitanju", rekao je premijer novinarima, podsećajući da je prošle godine usvojeno više od 190 zakonskih akata.

Cvetković nije želeo da komentariše primedbu predsednika Srbije Borisa Tadića da je u poslednje vreme došlo do izvesnog usporavanja u usvajanju zakona u parlamentu ili u vladi.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image