• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTVOREN PROKOP - "BEOGRAD ĆE BITI POTPUNO DRUGI GRAD" Prve fotografije nove glavne železničke stanice

Autor Ivana Vlajković

Otvorena je stanična zgrada Prokop.

 Otvorena stanična zgrada Prokop Izvor: Kurir / Nemanja Nikolić

Moderna stanična zgrada "Beograd centar" ili popularnije "Prokop" danas u 18 časova je svečano otvorena. Beograd tako, konačno, posle skoro 50 godina od prvih radova, dobija glavnu železničku stanicu kakvu zaslužuje.

Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije podužno iznosi 80 metara a poprečno 63 metra, a u zgradu je ugrađeno više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila, navodi firma PSP Farman Beograd koja je gradila staničnu zgradu.

Nova zgrada će imati 13 komercijalnih sadržaja na više od 1.020 metara kvadratnih: restoran, kafe, zdravu ishranu, pekaru, kioske, apoteku, banku, menjačnicu, rent-a-kar, info pult Turističke Organizacije Beograda, ambulantu, kancelariju MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste železnička preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvor.

Objekat je klimatizovan, biće ventiliran i grejan najsavremenijim uređajima i sistemima sa mogućnošću daljinske kontrole rada. Zapadno od stanične zgrade se planira i objekat nadzemne garaže sa 568 mesta za parkiranje, uz mogućnost proširenja kapaciteta za dodatnih 96 mesta.

Duž obodne interne saobraćajnice kompleksa planira se izgradnja 262 parking mesta na otvorenom, a slobodne površine između objekata su osmišljene kao ozelenjeni park. Objekat ima dva ulaza, odnosno izlaza, na severnoj i južnoj strani, a ispred svakog se nalaze platoi sa urađenim ozelenjavanjem i popločanim površinama.

Objekat je prilagođen nesmetanom kretanju i boravku osoba sa posebnim potrebama u skladu sa normama pristupačnosti železničkom sistemu. Centralni hol stanične zgrade projektovan je kao gradski trg oko kojeg su koncipirani komercijalni sadržaji koji čine da stanična zgrada ne bude samo u funkciji tranzita putnika, već predstavlja centralno mesto dešavanja celog kompleksa.

Direktno do "Prokopa", koji se nalazi na opštini Savski venac, između auto-puta Beograd-Niš i Hajd parka, voze tri autobuske linije 34, 36 i 38L, koje saobraćaju na otprilike svakih od 10 do 35 minuta, zavisno od linije. Autobuska linija 34 saobraća od Senjaka do Pere Velemirovića u Rakovici, a ima stajalište na samom Prokopu. Linija 36 je praktično kružna linija koja saobraća tako što pravi krug preko Slavije i Autokomande, dok linija 38L saobraća od Pogona Kosmaj do "Prokopa".

Linija 34 uglavnom saobraća na svakih 20 do 35 minuta, vikendom i ređe, jedan polazak u satu. Linija 36 ide češće, polasci su na svakih 10 minuta. Linija 38L saobraća na svakih 30 minuta. Do stanice "Beograd Centar" možete doći i trolom 40 i 41, međutim ukoliko idete trolom budite spremni da ćete malo i da pešačite, pošto ne staje direktno ispred železniče stanice Beograd centar, kao pomenute tri autobuske linije. Ukoliko dolazite trolom treba da izađete na stajalištu kod Ortopedskog zavoda.

Ako dolazite sopstvenim prevozom iz nekog od sledeća tri pravca grada ovo je najlakši put kojim ćete stići do stanice "Prokop". 

Iz pravca centra grada - posle Mostarske petlje kod Ortopedskog zavoda skrenite levo;

Iz pravca Novog Beograda - ako idete preko Gazele isto kao u prethodnom slučaju. Ako idete preko Mosta na Adi, iz Bulevara vojvode Putnika, kod Hajd parka skrenite desno.

Iz pravca Vidikovca - isto kao u prethodnom slučaju, odnosno kod Hajd parka skrenite desno.

Auto-putem iz pravca Niša - posle Mostarske petlje držite desno i uključite se u Bulevar vojvode Putnika, zatim skrenite levo kod "Cube team d.o.o." ka Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, a onda blago udesno kod Ortopedskog zavoda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju, a prisutni su bili i premijerka Srbije, Ana Brnabić kao i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

"Sa železničkom stanicom, Beogradom na vodi, svim što je urađeno, od 2028. godine kada krene prva linija metroa, Beograd će potpuno biti drugi grad, biće drugačija zemlja", kazao je Vučić. Predsednik je, dok je obilazio novootvorenu zgradu, pomenuo i kako sve vreme nije želeo da odustane od projekta, te kako su mnoga novčana sredstva uložena kroz različite radove tokom 2014, pa sve do 2022. godine.

"Godine 2001. potpuno se stalo, pa smo posle mi počeli sa nekim kreditom od 25 miliona, ali rekao sam od "Prokopa" ne odustajemo. Onda smo uložili 16,2 miliona evra ukupno i dodatnih 15 miliona evra za ovu staničnu zgradu. Stanica će imati direktnu vezu sa auto-putem. Skajlajn na mestu srušenih zgrada, izgleda divno i grade ga Izraelci.

Beograd na vodi sa najlepšom promenadom, koji gradimo sa našim arapskim prijateljima. Prokop će sada postati novi centar grada. Ako me pitate, mi smo se spremili za razna pitanja. Imaćemo šafl voz koji će najverovatnije ići prema sajmu. Želimo to da napravimo na najmoderniji način", istakao je predsednik i dodao da je prošlo 47. godina od završetka idejnog projekta, te istakao kako je važno da ljudi vide rezultate.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:46
Predsednik Vučić na otvaranju Prokopa
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(MONDO/Kurir.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.-.

Divno! Haha

Akino

Pa sta znam lepo izgleda kako ce funkcionisati videće se. Jedino mi se ne svidja deo Murala na zidu na kome je crno siva šahovnica.

Ja sam ja

Do prokopa ne zna da dodje ni onaj ko zivi preko puta njega. Ja prvi put kad sam dosao nisam nikako mogao da se snadjem dok nisam pitao zenu koja je radila tu. A da ne pricam unutra kako je, kisa kad padne sve zivo prokisnjava

special image