• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer i ministri u Jumku

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorio je danas u vranjskoj fabrici "Jumko" Biznis inkubator centar, u sklopu obeležavanja 50 godina rada tog preduzeća.

Vlada Srbije podržaće rad fabrike "Jumko" i razvoj preduzetništva u Vranju i Pčinjskom okrugu, poručili su danas premijer Srbije Mirko Cvetković i ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

Premijer Cvetković je rekao da se vlada već aktivirala na stabilizaciji proizvodnje u "Jumku", istakavši da u fabrici već radi i prima platu 2.000 ljudi.

"Plate nisu velike, to je istina, ali je stvorena osnova za budućnost i proizvodnju prvih količina robe za izvoz", rekao je Cvetković.

On je naveo da su otvaranje novih radnih mesta i povećanje izvoza prioriteti vlade u narednom peridou.

Osvrćući se na današnje otvaranje Biznis inkubator centra u magacinu sirovina "Jumka", Cvetković je istakao da je to zajednički projekat vlade, grada i kompanije "Jumko', te da predstavlja dobar primer kako se zajednički resursi mogu staviti u funkciju.

Premijer je izrazio očekivanje da će od otvaranja Biznis centra svi imati koristi - država što će zaposliti građane, preduzetnici koji će smanjiti troškove i "Jumko" koji će imati priliku da sarađuje sa malom privredom.
Ministarka Kalanović je podsetila da je NIP finansirao otvaranje Biznis inkubator centra u saradnji sa drugim državnim institucijama i navela da će sada u tom centru biti otvoreno osam novih firmi i zaposleno 40 ljudi.

Navodeći da u Biznis inkubator centru postoji prostor za otvaranje 14 malih preduzeća, ona je izrazila očekivanje da će svi uskoro poslovati na tržištu.

Za stavljanje Biznis centra u funkciju NIP je za sada utrošio 20 miliona dinara, a u 2010. godini iz NIP-a je opredeljeno 6,4 miliona dinara.

Kalanovićka je istakla da se radi na privlačenju investitora na jugu Srbije, a da su preduslovi za to ubrzani rad na infrastrukturi i izgradnja Koridora 10, kako bi se olakšao i ubrzao transport robe sa juga Srbije.

Ona je navela da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u ovaj kraj, ali i druge delove zemlje.

Direktor "Jumka" Zoran Stošić rekao je da ta fabrika trenutno ima ugovor sa državom vredan tri miliona evra o proizvodnji, kao i ugovore sa EPS-om, Telekomom i Beogradskim vodovodom.

On je naglasio da je u "Jumku" trenutno zaposleno 60 odsto proizvodnih kapaciteta i da očekuje da će do kraja godine biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti.

Prema rečima direktora "Jumka", prosečna plata u ovom preduzeću je između 12.000 i 15.000 dinara.

Biznis inkubator centar, prema najavama, treba da stvori povoljnije uslove za brži ekonomski razvoj kroz razvoj male i srednje privrede, ali i da spreči odlazak mladih sa ovog područja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image