• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATA I DO 200.000 MESEČNO, A NEMA KO DA RADI! TRAŽI SE I U INOSTRANSTVU: Nedostaje veliki broj radnika

Autor Ivana Vlajković

Automehaničari u Srbiji imaju i 200.000 dinara platu mesečno.

 shutterstock_1451330396.jpg Izvor: Shutterstock

Jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Srbiji je automehaničar, a podaci govore da je slična situacija u svim evropskim zemljama.

Zato i ne čudi činjenica da se u ovdašnjim ponudama za zaposlenje često nalaze i oni za rad u inostranstvu. Glavni problem kod ovog zanimanja je i što nema dovoljno novih radnika koji bi učili ovaj zanat, kao i učenika koji se interesuju za njega.

Prema rečima Miloša Turinskog sa portala "Infostud", u 2022. godini je bilo ukupno 605 oglasa namenjenih automehaničarima, a prosečna zarada iznosila je 96.000 dinara. "Minimalna plata koja je oglašena iznosila je 40.000 dinara, dok je maksimalna zabeležena u ovoj godini iznosila čak 200.000. Najveći broj poslodavaca nudio je zarade koje su bile u opsegu od 74.000 do 119.000 dinara", ističe Turinski.

Dodaje da je situacija u ovoj godini poprilično slična sa brojem oglasa, ali su plate o određenoj meri veće. "Za sada je u 2023. godini objavljeno 560 oglasa za automehaničare. Iako su minimalna i maksimalna zabeležena zarada identična kao i prošle godine, prosečna visina ponuđene zarade u ovoj godini iznosi 108.000 dinara", kaže sagovornik N1.

Otkriva da ove godine poslodavci najviše raspisuju oglase sa ponudom u opsegu od 86.000 do 135.000 dinara. "I pored poprilično dobrih zarada, poslodavci i dalje imaju problem u zapošljavanju zbog velikog nedostatka ovog profila na tržištu. Sa jedne strane uslovi i visina zarade su mnogo bolji u zemljama zapadne Evrope, a sa druge malo je mladih koji su zainteresovani da se školuju za ovo zanimanje.

Ovde možemo da posmatramo problematiku u zapošljavanju i iz trećeg ugla, da ljudi koji imaju ovaj zanat u rukama se pre opredeljuju za preduzetničke i samostalne vode, nego za rad kod poslodavca", zaključuje Turinski.

Inače, nezvanične procene govore da u našoj zemlji nedostaje od 5.000 do 10.000 automehaničara.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:11
EKONOMISTA SAVETUJE U ŠTA DANAS PRETVARATI NOVAC: Ne treba igrati samo na JEDNU kartu! Danas je važno ne izgubiti MNOGO
Izvor: Kurir televiija
Izvor: Kurir televiija

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image