• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ogroman potencijal Srbije u organskoj hrani"

U Srbiji ima mnogo onih koji proizvode odličnu hranu ali inostrane trgovinske kompanije za njih nisu čule, kaže ambasadorka SAD Meri Vorlik.

Agrobiznis projekat američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) je u poslednje tri godine pomogao 120 proizvođača hrane u Srbiji, kao i njihove nastupe na 22 sajma u svetu, gde su srpske kompanije zaključile poslove u vrednosti od 90 miliona dolara, izjavila je danas ambasadorka SAD Meri Vorlik.

Ona je na otvaranju regionalnog sajma fine hrane "Kulinaria", koji je takođe pomogao USAID, rekla da je manifestacija organizovana sa ciljem da se domaći proizvođači, kao i oni iz okolnih zemalja, predstave svetu, napominjući da u Srbiji ima mnogo onih koji proizvode odličnu hranu, ali inostrane trgovinske kompanije za njih nisu čule.



Ona lično je izrazila oduševljenje domaćim specijalitetima, koje je probala u Srbiji, ocenivši da Srbija ima velike potencijale za takvu hranu, samo je važno da privuče kupce sa svih strana sveta i napomenula da je sajam važan i za grad Beograd, jer se na svaki dolar na sajmu zaradi još tri na druge troškove u gradu.

Nemački ambasador Volfram Mas je izrazio zadovoljstvo što je nemačka organizacija za tehničku pomoć (GTZ) podržala organizaciju sajma organske hrane, napominjući da je nemačka vlada od početka 2009. do kraja ove godine izdvojila 500.000 evra dodatnih sredstava za jačanje institucija, savete, visoko obrazovanje i druge aktivnosti.

On je najavio da je u planu da se do kraja godine počne projekat razvoja finansijskog sektora u seoskim sredinama, sa ciljem da se podrže mali poljoprivrednici, a u 2011. godini počeće da se realizuje projekat na jačanju sektora proizvodnje organske hrane u Srbiji.

Mas je ukazao da tržište organske hrane u svetu stalno raste i da se pokazalo otpornim i na krizu, navodeći primer da je vrednost tog tržišta u nemačkoj porasla sa 0,42 milijarde evra u 2007. godini na 5,85 milijardi u 2010.

On je dodao da su otkupne cene 60 do 100 odsto veće za organske poljoprivredne proizvode, što znači da to može da bude visoko profitabilna delatnost, potvrdivši da Srbija ima ogromne potencijale za tu vrstu delatnosti.

Sajam je namenjen, pre svega, profesionalim posetiocima, koji će moći da vide i proizvode koji su namenjeni isključivo izvozu.

Prvi dan je predviđen samo za profesionalne kupce - snabdevače trgovinskih lanaca, hotela, restorana i ketering kompanija, dok će drugog i trećeg biti otvoren i za publiku, a cena ulaznice je 100 dinara.

Celokupan prihod od prodaje ulaznica, kao i deo izloženih proizvoda biće priložen humanitarnoj kampanji "Hrana za sve". Organizator -kompanija "Belekspo" će dodatno pokloniti 1.800 kilograma brašna, 220 kilograma testenine i 1.200 kilograma pririnča.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image