• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštiti "crveno zlato" Vojvodine

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić posetio fabriku "Aleva". Direktor kompanije traži od države pomoć u zaštiti "crvenog zlata" Vojvodine.

Mogućnosti Vojvodine su velike kad je reč o proizvodnji i preradi začinske paprike, naročito ako se ima u vidu da se ta paprika ne proizvodi, ili se neznatno proizvodi, u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Skandinaviji, Poljskoj, izjavio je direktor fabrike "Aleva" Mile Klepić u razgovoru sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem koji je posetio tu kompaniju.

Klepić je ukazao da se zanemaruje činjenica da na poljima severnog Banata i severne Bačke rađa "crveno zlato", odnosno najbolja industrijska paprika u Evropi, za šta su zaslužni klimatski uslovi, jer na ovom području ima najviše sunčanih dana i najmanje padavina godišnje u odnosu na ostatak Evrope.

Zbog klimatskih uslova naša aleva paprika je izuzetnog kvaliteta i dobre arome, zbog čega svetske kompanije strogo čuvaju tajnu da upravo papriku iz Vojvodine koriste da bi poboljšali boju i aromu svojih začina, dodao je on.

Direktor "Aleve" je naglasio da je proizvodnja paprike u Srbiji, pa i ostalog povrća, izuzetno skupa, jer država, za razliku od većine evropskih zemalja, ne subvencioniše tu vrstu proizvodnje.

Zbog toga se "Aleva" kao proizvođač finalnog proizvoda mlevene začinske paprike bori na evropskom tržištu da bude što konkurentnija, rekao je Klepić i dodao da mnogi svetski proizvođači paprike, zbog subvencija koje dobijaju u svojim državama, imaju znatno niže cene, iako imaju mnogo lošiji kvalitet od naše aleve paprike.

Da bi očuvala proizvodnju "crvenog zlata", kompanija "Aleva" vodi računa o saradnji sa proizvođačima povrća, kojima obezbeđuje kvalitetno seme crvene začinske paprike, stručnu pomoć kako bi se obezbedio kvalitetan rod i branje u punoj fizološkoj zrelosti. Oko 500 porodica iz Novog Kneževca i okoline živi od ugovora sa "Alevom" o otkupu paprike, luka i paštrnaka.

Klepić je dodao da je kompanija, kako bi sačuvala brend aleve paprike, u saradnji sa Naučnim institutom u Novom Sadu, ušla u proceduru zaštite geografske oznake paprike (zaštita geografskog porekla).

"Aleva" je počela otkup i preradu paprike i očekuje da će ove godine otkupiti najmanje 5.000 tona ugovorene sirovine i obezbediti planirane količine za preradu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image