• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EKSKURZIJE POSTALE LUKSUZ, DECA IDU NA BUKULJU ZA 45.000 DINARA! Roditelji šokirani ponudama, a evo od čega zavisi cena!

Autor Jana Desovski

Koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica

 shutterstock_730812226.jpg Izvor: Per-Boge/Shutterstock

Đačke ekskurzije postale su pravi luksuz, a svakodnevno se nižu nove ponude koje nas iznova šokiraju. Roditeljima učenika OŠ "Veselin Masleša" u Beogradu, ovih dana stigla je ponuda za ekskurziju koja će se realizovati na proleće sledeće godine. Za osam dana na Bukulji roditelji treba da izdvoje skoro 45.000 dinara, a u maju ove godine, isti broj dana na Divčibarima plaćali su drastično manje - 31.000 dinara.

Kada pogledate obe ponude koje su dostavljene roditeljima, shvatite da se ne razlikuju previše. Kada su mališani u maju boravili na Divčibarima, imali su sedam punih pansiona, koji su uključivali smeštaj i tri obroka uz užinu. U aranažman su bili uračunati i prevoz turističkim autobusom, naknada za nastavnike, animacije, rekreacije, zadravstvena zaštita…

Gotovo iste stavke navedene su i drugoj ponudi za ekskurziju koja će biti 2024. godine, navodi se još gratis za jednog učenika na 20 plativih mesta. Ono što osim cene razlikuje ove dve ponude je i način plaćanja. Proletos se plaćalo u dva dela, odnosno prvo avans od 60%, a nakon ekskurzije ostatak. U drugom, skupljem slučaju, ostavljena je mogućnost plaćanja na rate.

Šta sve plaćamo kroz đačke ekskurzije?

Koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica za učitelje i nastavnike. Taj obračun nije isti u svakoj školi te stoga ni cena, koju najviše dižu poreski nameti koje naplaćuje država.

Nastavničke dnevnice nisu centralizovane, odnosno nisu iste za sve učitelje i profesore u Srbiji, te svaka škola preko Saveta roditelja utvrđuje svoj iznos. Nastavničke dnevnice po jednom detetu kreću se od 200 do 500 dinara u proseku. Tu je i dnevnica za lekare koji su obavezna pratnja deci.

Kako da ekskurzije budu pristupačne?

Ekskurzije bi mogle da budu jeftinije i do 30 odsto, ukoliko bi država na drugačiji način regulisala isplatu dnevnica, rekao je ranije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

"Ministarstvo finasija bi trebalo da prepozna ovaj problem i da nekim posebnim propisom ustanovi drugačiju praksu. Mi godinama upozoravamo na ove namete. Prema mom mišljenju, rešenje bi bilo da država propiše jedinstvene dnevnice i da se tačno zna koliko ona iznosi za jednodnevni izlet, a koliko za rekreativnu nastavu. Slažem se da prosvetni radnici moraju da imaju veće dnevnice od ostalih, jer vode računa o deci, a to uopšte nije naivan posao. Takođe, uplate dnevnica bi trebalo da idu preko škola i putnih naloga, jer u tom slučaju škole nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose, kao što je slučaj sa agencijama. Na taj način, ekskurzije bi postale jefinije", naglasio je je direktor YUTA.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:46
"PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!"
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/Nova)

Možda će vas zanimati

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

To znači

Škole su preuzele posao turističkim agencijama, vodičima i uživeli se u tu ulogu, ali taj nastavnik vođa puta slabu vajdu ima, većinu zarade uzima direktor + od ponuđača, vlasnika hotela. Ipak 8 dana je previše za taj uzrast, dosadi posle 2 dana

Maja

Prosvetni sam radnik. Nikad ne bih vodila tudju decu nigde! Tu kolicinu odgovornosti nikakva dnevnica ne moze da pokrije. Uostalom, zasto deca da idu bilo gde sa skolom, bolje je da provedu vreme s roditeljima.

Escort Lady

@Maja Pa da bi se direktor ugradio!

special image