• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škundrić proizvođačima: Organizujte se malo

Ministar rudarstva i energetike pozvao je domaće proizvođače električnih brojila da se organizuju kako bi dobili određeni deo posla na tenderu EPS

Škundrić, koji je u Vrnjačkoj banji sinoć otvorio četverodnevno savetovanje o elektrodistributivnim mrežama Srbije i Crne Gore, rekao je da se projekat nabavke "pametnih brojila" finasnira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, u vrednosti 80 miliona evra.

Neophodno je da se domaći proizvođači organizuju kako bi u "teškoj tenderskoj proceduri" dobili deo posla i obezbedili mogućnost da budu ravnopravni partneri u tenderskim procedurama iz te oblasti i poslovima čija se vrednost procenjuje na oko pola milijarde evra u narednih pet do osam godina, rekao je on.



Škundrić je kazao da je zajam bio neophodan, jer EPS ima najnižu cenu struje u regionu i Evropi. Kada bi cena struje u Srbiji bila makar izjednačena sa cenom struje u Bugarskoj, kapital EPS-a bi bio znatno viši i kompanija ne bi morala da uzima slične kredite, nego bi sama mogla da finansira te projekte.

On je podsetio da je u Srbiji započet snažan investicioni ciklus u poslednje dve godine u oblasti elektroenergetike i naveo da će u narednih pet do sedam godina u oblast energetike biti uloženo oko devet milijardi evra.

Prema njegovim rečima, od toga će pet milijardi evra biti uloženo u izgradnju novih energetskih postrojenja, a četiri milijarde u održavanje postojećih i dostizanje potrebnih ekoloških standarda.

On je dodao da se još barem dve milijarde evra očekuje da će biti uloženo u izgradnju postrojenja zasnovanih na obnovljivim izvorima energije.

U gasnom sektoru, kako je rekao ministar, treba da se investira dve milijarde evra i taj proces je već započeo kroz izgradnju gasne infrastrukture i izradu studije izvodljivosti za strateški projekat gasovoda Južni tok.

Primenom mera za sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i smanjenjem gubitaka u njenoj proizvodnji, Srbija bi mogla da uštedi nivo proizvodnje jednog velikog termo bloka između 600 i 800 megavata instalisane snage, objasnio je Škundrić.

(agencije//MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image