• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNEŽANA, GORDANA I MLAĐANA ZARAĐUJU "HLEB OD 7 KORA"! One su žene "rudarke" - rade u 3 smene u jami dubokoj 250 METARA!

Autor Jana Desovski

Žene rudarke o opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, 'urekle'

 rudarke Izvor: RTS/screenshot

Teški rudarski posao nekada je bio rezervisan isključivo za muškarce, i to samo one najhrabrije. "Hleb sa sedam kora" danas zarađuju i žene – u Senjskom rudniku, duboko ispod zemlje, među rudarima je čak sedam dama. Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara. Rame uz rame s kolegama, rade posao koji se doskoro smatrao isključivo muškim. Potiču iz rudarskih porodica, zbog čega svoju profesiju ne smatraju ni neobičnom ni teškom.

"Maštala sam da radim u jami još davno i volela sam to da radim. Prilika mi se pružila", kaže Mlađana Molić. "Tovarimo neku građu i ugalj. Ne možemo baš mnogo teško da tovarimo", navodi Gordana Galetić. "Radila sam kod privatnika, nisam imala sigurnost. Sada sam sigurna za budućnost, sigurna plata, imam redovnu platu", naglašava Snežana Dobrosavljević.

O opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, 'urekle'. I priznaju da se ljudi često iznenade kad čuju da žena radi u rudniku. "Ja sam rekla da smo mi solidarne sa muškarcima. Ravnopravne smo u svemu", tvrdi Gordana.

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje. "Vrše utovar uglja. Povremeno rade na dopremanju repromaterijala. Razgovaramo, šalimo se. Jeste, to je težak fizički posao, ali i rudari njima pomažu", kaže rudar Danijel Mušanović.

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika. Gotovo svi muškarci rade u rudniku ili su tu stekli penziju, ali do sada u njemu nisu radile žene. "Ispunjavaju zadatke sa velikim uspehom. Kolege rudari imaju za njih samo reči hvale. Ponašaju se prema njima zaštitnički, tako da su dobrodošle u našem rudniku", ističe Nenad Lukić, direktor RMU Rembas. Priču završavamo rudarskim pozdravom 'Srećno!'. To je, kako kažu, više od pozdrava, jer je u njemu sadržana želja svih njih - da živi napuste jamu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

07:11
"DA IMAM TRI ŽENE I JA BIH PEVAO " Brka, vlasnik farme magaraca, iz Švajcarske se vratio u Srbiju i započeo ČUDNOVAT BIZNIS
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image