• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROŠLE GODINE 400 DINARA, OVE GODINE 2.000! Cene slavskih kolača otišle u nebo: "Šta je ovo? Šišaju nas za sve živo!"

Autor Jana Desovski

Prošle godine u beogradskim pekarama slavski kolač je koštao između 350 i 400 dinara.

 Cene slavskih kolača u Srbiji Izvor: qunamax/Shutterstock.com

Kao i svake godine, kako bi slavska trpeza bila upotpunjena, pred samu sezonu počinje raspitivanje i o cenama slavskih kolača. One domaćice koje ne umeju ili, jednostavno, ne žele da zasuku rukave i spreme same, moraće da izdvoje i do 2.000 dinara za ovaj najvažniji deo trpeze, bez kog nijedna slava ne može da prođe.

Kako smo obišli obližnje pekare u ''krugu dvojke'', uvideli smo da se cene slavskih kolača razlikuju od lokala do lokala, ali i da u pojedinim dosežu astronomsku cifru. U jednoj popularnoj u strogom centu grada, iznos koji treba platiti za manji slavski kolač je 1.500, dok je veći čak 2.000 dinara! Cene su raznolike, pa se mogu naći i za četiri puta manje novca, odnosno za 500 do 700 dinara.

"Šišaju nas za sve živo! Htela sam baš da naručim za slavu, ali sad kad sam čula cenu, ne pada mi na pamet. Prošle godine nije bilo toliko skupo", kaže Beograđanka Vesna. Umesto da padnu u očajanje, mnoge domaćice su odlučile da se uhvate u koštac sa izazovom i preuzmu kontrolu nad svojim kuhinjama, ali i budžetom i same će pripremiti kolač za slavu. Potrebno je samo par sastojaka i minimalna ulaganja.

"Pravljenje slavskog kolača zahteva mnogo vremena i uloženog truda, ali smatram da i tradicija nalaže da se to uradi kod kuće, umesto da to neko drugi uradi za vas. Meni je bitno da kolač bude lep i spreman do slave, čak više nego sva ostala hrana na stolu", ističe Olja. Podsetimo, prošle godine u Beogradu cena slavskog kolača kretala se od 350 do 400 dinara, što je, u nekim slučajevima, i do pet puta manje nego ove godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:13
Krsna slava Srpskе naprеdnе strankе – Svеta Pеtka
Izvor: Kurir/Nenad Kostić
Izvor: Kurir/Nenad Kostić

 (MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lele

a tek vino, slavska sveća, žito, da ne pominjem dukat, kako priliči, kod nas je neizbežno pečenje, sarma, kolači, domaća rakija, salate, supa, po novom neophodan je parking prostor za goste, za one iz unutrašnjosti i smeštaj. Sve to skromnih par hiljada €, a verovatno su i popovi digli tarife

Teo 123

A što nebi internet domacice uprljale ruke i zamesile slavski kolac

Volim nauku

Moj "sveti dan" je 10. jul - dan rođenja Nikole Tesle, jednog od najkorisnijih ljudi čovečanstva. Nikakve slave, božići i tome slično mi ništa ne znače niti mi trebaju.

special image