• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici: Nismo izašli iz krize

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Srbije danas su ocenili da je, i pored rasta industrijske proizvodnje i izvoza za sedam meseci ove godine, privredni rast u Srbiji i dalje nedovoljan i neujednačen i da se ne može govoriti o izlasku zemlje iz ekonomske krize.

Privrednici su ukazali da je nelikvidnost jedan od najvećih problema privrede, za šta je glavni krivac država i preduzeća u njenom vlasništvu jer ne izmiruju svoje obeveze.

Potrebno je, kako je predložio predsednik PKS-a Miloš Bugarin, propisati da država i svi korisnici budžeta obaveze prema privredi izmiruju u roku do 60 dana.

Upravni odbor PKS-a se saglasio sa njegovim predlogom da se izmenama propisa obezbede uslovi za finansijsko restrukturiranje dužnika koji imaju tržišnu perpektivu, kao i da Fond za razvoj preuzme deo vlasništva u preduzećima od kojih ne može da naplati dospele rate kredita.

Ukazujući da je poskupljenje hrane glavni pokretač inflacije u Srbiji članovi Upravnog odbora su se založili za dugoročnu strategiju finansiranja poljoprivrede i hitno donošenje zakona o zadrugama i robnim rezervama, kako bi se obezbedila dovoljna proizvodnja i ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ti zakoni su, prema rečima pomoćnika ministra trgovine Ljubiše Dimotrijevića, u pripremi.

Direktor Sektora Narodne banke Srbije za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić je upozorio da bi zbog poskupljenja osnovnih namirnica inflacija do kraja godine mogla da pređe gornju utrđenu granicu od osam odsto.

On je naveo da su neki poljoprivredni proizvodi skuplji 35 odsto nego prošle godine i da je Srbija rekorder među zemljama u okruženju po restu cena hrane, za šta nema ekonomskog opravdanja.

"Centralna banka ima mehanizme da spreči da inflacija probije dogovorene okvire", istakao je Hinić.

Upravni odbor je, kao jednu od podsticajnih mera za privredu, predložio ubrzanje poreske reforme, kako bi se smanjila opterećenja zarada.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image