• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GORŠTACI PRONAŠLI NAČIN ZA ZARADU U NOVOVAROŠKIM SELIMA! Beru jednu biljku, kilo ide i do 450 DINARA - baš se isplati!

Autor Jana Desovski

Godinama unazad, svake jeseni, meštani novovaroških sela odlaze u berbu kleke.

 Branje kleke isplativ biznis u Srbiji Izvor: MONDO/Samir Cacan/RINA.RS

Cena za kilogram maline proteklog leta bila je 190 dinara, a kilogram plodova kleke ove jeseni košta 450 dinara. Branje klekovih bobica u novovaroškim selima već je postala tradicija, ali i način na koji su gorštaci pronašli zaradu. Početna cena ovog šumskog ploda po kilogramu bila je 300, a već sada 450 dinara. Tokom jesenjih dana, gorštaci sa visova Murtenice i Zlatara najviše vremena posvećuju kleki, četinaru na kome rađaju plave bobice, a u ovom kraju raste u izobilju.

Novovarošani se već duži niz godina bave ovim poslom, pa su savladali način i tehniku branja, i kako kažu pronašli su najjednostavniju metodu. "Mnoge zanima i čude se kako to beremo kleku, kako nas ne bodu njene četine i uopšte kako bobice opadaju sa grana? Odgovor je jasan, kao i za sve potrebno je znanje. Svaki berač ima posebno svoju metodu branja, ali kao najbolja pokazala se metoda pomoću plastične posude i gumenih ili kožnih rukavica", objašnjvaju berači i dodaju:

"Prilikom branja posuda se prisloni uz stablo kleke, a rukavicama lagano skidaju zreli plodovi (bobice). Nakon toga ubrana količina se veje, kako bi se očistila od iglica i prašine. Tek tada su plodovi spremni za tržište. Posao, kažu, nije težak, ali je najvažnija volja za radom, rutina se stiče vremenom, a robe nikada dosta. Rod kleke varira iz godine u godinu, a najveći rod je svake treće godine. Ponekad se desi godina da roda nema ni za lek.

Od kleke Gorštaka u svetu se pije džin. Količine ovih čarobnih bobica, koje beru srpski planinci, koriste se jednim delom u farmaceutskoj industriji, ali i za proizvodnju egzotičnog pića džina, popularnog u celom svetu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:06
"LOV U MUTNOM" BIZNIS KOJI DONOSI DO 1.000 EVRA DNEVNO! Krivolov više odnosi nego što donosi: Dolazi do opšteg genocida i nestanka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO/Telegraf)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image