• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za penzije se pita MMF

Svaka izmena Predloga zakona o PIO podrazumeva novi dogovor sa MMF-om, kaže ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Ministra potkrepljuju najnoviji podaci o rupi u budžetu.

Srbija, ukoliko želi da ostane kredibilan partner MMF-u, morala bi da otvori novu rundu razgovora o zaštitnoj klauzuli i drugim zahtevima sindikata.

Ljajić je istakao da je sadašnji penzioni sistem ekonomski neodrživ jer je odnos penzionera i osiguranika nepovoljan - jedan zaposleni, praktično, izdržava jednog penzionera, ali i jednog koji prima socijalnu pmoć, a takvih je oko 700.000.

On je u Jutarnjem programu RST-a podsetio da je osnovna primedba sindikata na taj zakonski predlog to što je iz tog akta isključena zaštitna odredba da penzije ne mogu pasti ispod 60 odsto prosečne plate.
Ministar je objasnio da su penzije i plate među najnižima u regionu i dodao da je to odraz realnih ekonomskih privrednih mogućnosti zemlje u ovom trenutku.

Da je to tako pokazuju i najnoviji podaci o rupi u srpskoj državnoj kasi.

Deficit budžeta u prvih osam meseci ove godine je 72,4 milijarde dinara, pošto su prihodi bili 414,7 milijardi dinara, a rashodi 487,1 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Najveći rashod budžeta od januara do avgusta bili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 176,17 milijardi dinara, a zatim rashodi za zaposlene - 120,64 milijardi.

Socijalna zaštita iz budžeta bila je 53,86 milijardi, transferi ostalim nivoima vlasti - 37,74 milijarde, rashodi za kupovinu robe i usluga - 24,32 milijarde dinara, subvencije - 31,38 , a rashodi po osnovu otplate kamata 16,72 milijarde dinara.

Najveći prihod u tom periodu ostvaren je od poreza na dodatu vrednost - ukupno 205,11 milijardi, a zatim od akciza - 81,72 milijarde i poreza na dohodak građana - 47,95 milijardi dinara, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Prihod od carina bio je 27,74 milijarde, a od poreza na dobit preduzeća 20,51 milijardi, ostali poreski prihodi bili su 8,11 milijardi, a neporeski prihodi oko 23,55 milijardi dinara.

Zakonom o budžetu za 2010. godinu predviđen je deficit od ukupno 102,2 milijarde dinara, odnosno prihodi od 660,7 milijardi dinara i rashodi od 762,9 milijardi dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image