• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U PENZIJU! ODNOSI SE NA OVU GRUPU GRAĐANA: Moraće duže da rade - Evo i koliko

Autor Ivana Vlajković

Od 1. januara 2024. godine stupaju na snagu nova pravila za penzionisanje žena.

 Penzioneri Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Zaposlene žene koje ispunjavaju uslov za penziju trebalo bi najkasnije do kraja decembra da podnesu zahtev PIO Fondu za penzionisanje jer se 1. januara 2024. godine starosna granica pomera za dva meseca.

Propisi kažu da je uslov u 2024. godini da imaju 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža. Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. Žene koje će se penzionisati 2025. godine moraće da rade dok ne napune 63 godine i 10 meseci, a dame koje odlaze u penziju 2026. moraće da napune 64 godine.

Ukoliko imate 40 godina staža i 60 života od 1. januara 2024. godine i muškarci i žene će moći u prevremenu penziju. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 procenta.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:38
PENZIONERI OPREZ! PREVARANTI NUDE LAŽNE KARTICE I TRAŽE NOVAC! Direktor PIO fonda: Prave imaju jasne boje, logo i BESPLATNE SU!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

(MONDO/Kurir.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lik

A sad ispade bolje ne radis do 30 povezes se s nekim penzionerom I slepas kod zivi roditelja.E a mi budale koji nemamo ni penzionere ni zive roditelje pa morali od 18 god da radimo eto nam ga opet muka sto nas ne bi jos izarcili

sasa

Zar nije diskriminacija medju polovima Ustavom zabranjena? Zasto zene idu u penziju ranije od muskaraca? Jesu li to zene manje sposobne za rad? Ili je samo u pitanju davanje vecih prava zenama?

Big mama

@sasa Zato sto muskarci nikada nisu radjali

special image