• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić očekuje četiri milijarde dolara 2011.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Srbija najatraktivnija zemlja u regionu za strane investitore i da očekuje da u 2011. godini priliv stranih investicija bude oko četiti milijarde dolara.

"Izvoz srpske privrede za osam meseci ove godine je 21 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, a rast industrijske proizvodnje pet odsto i to su podaci koji ohrabruju, ali smo još daleko od toga da smo izašli iz krize", rekao je Dinkić na otvaraju poslovnog skupa "Upoznajte kupca".

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji će u 2010. godini, kako je dodao, biti dva odsto, što, prema njegovoj oceni "nije loše u odnosu na zemlje regiona".

Cilj poslovnog skupa "Upoznajte kupca" je da se mala i srednja preduzeća povežu sa multinacionalnim kompanijama koje u posluju u Srbiji i najveći su izvoznici sa udelom od 50 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

"Mala i srednja preduzeća zapošljavaju milion ljudi, zbog čega je važno da budu u lancu dobavljača, kako bi se njihov rad vrednovao u svetu preko multinacionalnih kompanija", rekao je Dinkić.

U Srbiji je, prema rečima Dinkića, visoka nezaposlenost, ali se taj trenutno najveći problem rešava, što se vidi iz podatka da je u septembru bio najmanji broj nezaposlenih u poslednjih godinu i po.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert) je istakao da je namera organizatora skupa "Upoznajte kupca" da se kompanije u Srbiji povežu i pripreme za tržište Evropske unije.

"EU je u poslednjih 10 godina Srbiji obebedila bespovratnu pomoć od 10 milijardi evra i kredite od pet milijardi evra, u cilju da zemlja što pre uđe u EU, a ne da čeka još deset godina", rekao je Dežer.

Na skupu "Upoznajte kupca" učestvuje više od 20 mulitinacionalnih kompanija među kojima su Vest farmasjutikals, Merk, Koka kola, Bol pekidžing, Snajder elektrik, Dzteh, GSK, La Farž, Metro, Tigar i Ikea, kao i oko 200 malih i srednjih preduzeća.

Ta manifestacija je deo je projekta koji sa 3,5 miliona evra finansira EU kao podršku konkuretnim srpskim firmama koje su u stanju da primene standarde stranih kompanija i postanu deo lanaca međunarodnih dobavljača.

Organizovatori skupa su Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP) i Ministarstvo ekonomije Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image