• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEŠKO JE I UMRETI, SANDUK BIO 10.000 DINARA, SAD JE 20.000! Skuplje pogrebne usluge u Srbiji, veliki finansijski trošak

Autor Jana Desovski

Dok je prošle godine cena najpovoljnijeg sanduka bila između 11.000 i 15.000 dinara, danas kovčeg takvog kvaliteta košta 20.000 dinara.

 Cene pogrebnih usluga Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je prethodnih meseci sve poskupelo - od osnovnih životnih namirnica, računa za komunalije, do rentiranja stanova. Teško je živeti s ogromnim troškovima, a izgleda da je teško i umreti jer su pogrebne usluge, u zavisnosti od preduzeća, poskupele od 20 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim što je veliki emotivni gubitak za porodicu, smrtni slučaj je i veliki finansijski izdatak. Oko organizovanja sahrane i svih propratnih elemenata sada treba izdvojiti i do 200.000 dinara, dok je prošle godine ta suma bila znatno manja.Pogrebna oprema u Srbiji poskupela je za 20 do 40 odsto, u zavisnosti od pogrebnog preduzeća, ali i od grada do grada.

Dok je prošle godine cena najpovoljnijeg sanduka koji se pravi od bora, topole i vrbe bila između 11.000 i 15.000 dinara, danas kovčeg takvog kvaliteta košta 20.000 dinara. O najkvalitetnijim sanducima izrađenim od punog drveta neumesno je govoriti – cena zavisi od izbora drveta i složenosti rezbarenja.

Najvredniji su modeli od mahagonija, oraha i trešnje, čija je cena između 150.000 i 200.000 dinara. Dakle, samo za takav sanduk potrebno je izdvojiti tu sumu novca. Srednju klasu, ali ništa manje luksuzni, su sanduci od hrasta, breze i javora i oni koštaju od 80.000 do 120.000 dinara.

Vlasnik jednog pogrebnog preduzeća u Beogradu Mihajlo Lastavić navodi za Nova.rs da su pogrebnici podigli cene usluga jer je oprema za pogreb naglo poskupela. "Kao što su svi podigli cene svojih proizvoda, tako smo i mi, iako to nismo želeli. Međutim, zaista nam se ne isplati ovaj posao po tim cenama, pa smo ih korigovali minimalno, makar ja, svi, tako i mi. Pre svega, na povećanje naših cena uticali su dobavljači koji su digli cene. Poskupelo je gorivo, drvo, limovi, limeni i drveni ulošci su poskupeli za 20 do 30 odsto. Neka prosečna pogrebna oprema je bila 36.000, sada je to 45.000, pa nadalje. Kompletna cena zavisi od onoga što kupac želi – pogrebna oprema osrednjeg kvaliteta košta do 50.000 dinara, dok za kvalitetnije proizvode treba izdvojiti i do 100.000 dinara", objašnjava sagovornik.

Pored sanduka, za sahranu se kupuju i garnitura, pokrov, krst, slova za ime i prezime pokojnika i godinu rođenja i smrti, potom venci, suze, aranžmani za grob, pozamanterija, a sve to zajedno sada košta oko 60.000 dinara. A tu je i ketering, čija cena zavisi od same organizacije. Ukoliko je u pitanju restoran, cena je verovatno veća, dok je lanč paket po osobi jeftiniji, ali opet skuplji nego prošle godine. "S obzirom da naše preduzeće, pored pogrebne opreme, poslužuje i hranu za sahrane, najskuplji je upravo taj lanč paket koji je bio 700 dinara, a sada je 1.000. A ako je posna sahrana, onda je i skuplji", objašnjava sagovornik.

Najviše poskupela izgradnja grobnice

Prema saznanjima, najviše su uvećani troškovi izgradnje grobnice i to za čak 20 odsto. Samo za ovu stavku ranije su građani morali da izdvoje oko 20.000 dinara sa PDV-om, dok sada moraju da dodaju tri hiljade više, odnosno 23.000 dinara. Prema rečima sagovornika, u Nišu su poskupele sahrane za 24 odsto. "Moj prijatelj drži pogrebno preduzeće na periferiji Niša i čovek nije toliko skup, koliko su drugi u centru grada, međutim morao je i on da podigne cene kao i svi, pre svega zbog goriva, maziva, zaštitne opreme i minimalne cene rada“, navodi on.

JKP „Pogrebne usluge“ u Beogradu povećale su za 10 odsto naknade za grobnice, kasetu u rozarijumu, dečji grob. U Beogradu se dodavanjem izmišljenih stavki na računima, sve češće događa da su porodice pokojnika platile privatnim pogrebnim preduzećima blizu 1.000 evra, odnosno tri puta skuplje nego da je angažovana državna firma.

Tako, pojedini privatnici dodaju niz izmišljenih stavki, pa se iznošenje pokojnika iz stana naplaćuje 7.000 dinara, dok utovar i istovar staju dodatnih 5.000 dinara, a posebno se tarifira oblačenje pokojnika, dorada opreme i niz usluga koje su spadale u jednu stavku opremanja pokojnika. Jedni, čak, plastičnu kesu potrebnu za iznošenje preminulog iz bolnice, što se posebno koristilo tokom pandemije koronavirusa, naplaćuju i do 5.000 dinara, iako je njena cena znatno manja u državnom preduzeću u tom gradu.

Građani se zadužuju

Zbog izuzetno velikih troškova oko sahrane, građani se, kako objašnjava sagovornik iz pogrebnog preduzeća, zadužuju, pa tako uzimaju materijal "na recku". "Nažalost, svesni smo situacije u kojoj se svi nalazimo. Teško je svima, ne samo nama i mi imamo razumevanja. Zato, konkretno ja, dozvoljavam veresiju. Recimo, na 3 ili šest meseci, uz neki mali novac koji ipak moraju da daju. Jedna naša mušterija je podigla kredit od 100.000 dinara da bi nam platila dug. Teško je, šta da radite", navodi on.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:06
"LOV U MUTNOM" BIZNIS KOJI DONOSI DO 1.000 EVRA DNEVNO! Krivolov više odnosi nego što donosi: Dolazi do opšteg genocida i nestanka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (Nova/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Kako se svi nešto iščuđavaju! Pa sve je poskupelo! A ljudi ne shvataju da svaki euro iz slamarice, ili koji vam rođaci pošalju, ili koji dobijate kao penziju iz inostranstva, vredi DVAPU MANJE nego pre deset godina. To je kao da vam je neko ukrao polovinu, niste ni primetili...

Hamas

Poskupelo drvo iz Ukrajine

special image