• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MOŽE DA ČUVA KUĆU I LAJE? PRVI ROBO-PAS IZ ČAČKA! Nazvali ga Bobi, evo kako je nastao, a u toku je njegova DRESURA

Autor Jana Desovski

Bobi je prvi robo pas nastao na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

 Studenti u Čačku napravili robota psa Izvor: RINA.RS

Veštačka inteligencija, sve je popularnija u gradu na Moravi, a to, ovih dana potvrđuju studenti i profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, koji su osmislili robo psa i nazvali ga Bobi.

"Psa kog smo napravili i potkovali veštačkom inteligencijom, nazvali smo Bobi. Robota smo pravili od četiri do pet dana, bilo je zahtevno. Pas Bobi još uvek ne laje, u toku je dresura na kojoj radimo i za sada smo još uvek fokusirani samo na njegovo kretanje i na neke akrobacije koje izvodi", rekli su za RINU studenti Fakulteta tehničkih nauka koji su psa i kreeirali zajedno sa svojim profesorima.

Da li mora svaki dan u šetnju i da li Bobi može da čuva kuću poput pravih pasa otkrio je prof. dr Vladimir Mladenović. Pre svega, ona je naglasio da su u budućnosti moguće brojne primene ovog robo psa.

Izvor: RINA.RS

"Najpre bih napomenuo da naši studenti ovde na fakultetu rade različite projekte, integrišući različite tehnologije, ovo je jedan od interesantnih projekata na kome oni rade. To je integracija robotizacije i veštačke inteligencije, konkretno na ovom primeru, naši studenti trenutno razvijaju jedan algoritam gde primenjuju veštačku inteligenciju na taj način što će sve komande koje trenutno ručno sprovode preko telefona prevesti tako da mogu da se daju i preko glasa", pojasnio je Prof. dr Vladimir Mladenović na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Izvor: RINA.RS

On je istakao da će ovakvi roboti imati veoma veliku primenu u humanoidnoj robotici, posebno za osobe sa invaliditetom, odnosno kod ljudi kojima je potrebna pomoć, da im se nešto donese, da izvrše neku komandu, ili naredbu. "Ovi roboti će biti jedinstveni i po tome što će imati svog vlasnika. Mi ćemo i dalje nastaviti u tom pravcu da za ljudske potrebe, zaista razvijamo konkretne projekte koji mogu čoveku da pomognu", zaključio je Prof. dr Mladenović.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:25
Robot Bled Slovenija
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

 (Rina/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image