• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić video "srpski" model Fijata

U dizajn centru italijanskog proizvođača u Torinu ministru ekonomije predstavljen novi model koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić sa saradnicima posetio je dizajn centar Fijata -Centro Stile u Torinu, gde mu je premijerno predstavljen novi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, i to u dve verzije - sa pet i sedam sedišta.

Ovo je prva delegacija iz Srbije koja je, na poziv potpredsednika Fijata Alfreda Altavile, imala priliku da uživo vidi novi Fijatov model čija će test proizvodnja početi za godinu dana, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.



Kako se podseća u saopstenju, menadžment Fijata letos je odlučio da se proizvodnja novih modela bazirana na platformi L0 smesti u kragujevačku fabriku automobila i ubrzaju aktivnosti za početak proizvodnje u Srbiji.

"Danas smo imali prvi put priliku da vidimo nov model Fijatovog automobila koji će se u Srbiji proizvoditi za čitav svet i mogu da kažem da smo oduševljeni. On zaista sjajno izgleda, ima tipičan moderan italijanski dizajn. Obećao sam potptredsedniku Fijata Altavili da ću biti prvi kupac novog modela kada bude izašao sa traka u Kragujevcu, a siguran sam da će Kragujevčani biti ponosni što se upravo u njihovom gradu proizvodi ovako lep automobil", izjavio ministar Dinkić nakon što je uživo video novi model u Fijatovom dizajn centru.

Probna proizvodnja novog modela krenuće za godinu dana, a masovna, serijska proizvodnja na proleće 2012. godine.

Zahvaljujući ovoj investiciji, Srbija će konačno početi da svetu prodaje gotove proizvode visoke vrednosti, a ne samo jeftine sirovine i poluproizvode.

Na sastanku sa rukovodstvom Fijata ministru ekonomije je potvrđeno i da će u fabrici Fijat automobili Srbija, osim postojećih 1.000 radnika biti zaposleno još dodatnih 1.433 radnika, tako da će do početka serijske proizvodnje biti uposleno ukupno 2.433 radnika.

U industrijskom parku na Korman polju, kod primarnih dobavljača auto komponenti za novi model biće zaposleno oko 700 radnika, dok će još nekoliko hiljada ljudi dobiti posao kod drugih komponentaša širom Srbije. Oko 80 odsto vrednosti novog Fijatovog automobila biće proizvedeno u fabrikama na teritoriji Srbije.

Novi modeli imaće jake, ekonomične i najsavremenije ekološke motore. Model sa pet sedišta biće iz B segmenta i namenjen je prvenstveno izvozu na tržište EU. Nešto veći model sa sedam sedišta pripada C segmentu i osim na tržište EU, očekuje se da će naići na dobar prijem i na tržištu SAD, gde je Fijat prošle godine preuzeo kompaniju Krajsler.

Novi model "made in Serbia" svetskoj javnosti će premijerno biti predstavljen na nekom od velikih auto-moto sajmova.

Ovom proizvodnjom, ukupna investicija Fijata u Srbiji iznosiće blizu milijardu evra i biće za oko 100 miliona evra veća od prvobitno planirane, jer će novi model iz Kragujevca biti moderniji, veći i znatno vredniji.

"Italijani već intenzivno potpisuju ugovore sa isporučiocima opreme i ona će u narednih godinu dana biti montirana u kragujevačkim halama. Takođe, radovi na kompletnoj rekonstrukciji i modernizaciji fabrike su u punom jeku, a poseban deo naših razgovora danas je bio posvećen uređenju industrijskog parka za Fijatove dobavljače na Korman polju", kazao je ministar Dinkić.

"Precizirano je i da će deo svoje proizvodnje na Korman polju obavljati i Manjeti Mareli, kao ključni dobavljač Fijata, uz još pet kompanija koje će tamo biti smeštene u prvoj fazi. Očekujemo da najkasnije do 1. decembra završimo sve pripremne aktivnosti i da nakon toga krenu radovi na izgradnji neophodne infrastrukture i novih pogona u industrijskom parku na Korman polju", rekao je srpski ministar ekonomije nakon sastanka sa menadžmentom Fijata.

Prema usvojenom biznis planu, Fijat računa da će već prve godine serijske proizvodnje (2012.) od izvoza automobila iz Kragujevca biti ostvaren prihod od oko 500 miliona evra, dok će se u 2013. godini on povećati na 1,3 milijardu evra, što čini čak petinu prošlogodišnjeg ukupnog izvoza Srbije.

Osim toga, Fijat planira da u fabrikama auto-komponenti u Srbji nabavlja delove i za svoje druge modele koje proizvodi širom sveta i to u vrednosti od oko milijardu evra godišnje. Instalisalni kapacitet nove opreme u fabrici automobila u Kragujevcu iznosiće 200.000 automobila godišnje, s mogućnošću povećanja na 300.000 automobila godišnje u zavisnosti od zahteva tržišta, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image