• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako neće gas, nek poskupi grejanje

U "Srbijagasu" kažu da, ako Vlada već neće da menja cenu gasa, mora poskupeti grejanje (na gas) kao i pojačati naplatu gasa.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je sinoć Tanjugu da je ta kompanija spremna za scenario da gas neće poskupeti do kraja ove godine, ali da to podrazumeva odrešeni scenario.

"To je jedna od varijanti, koja je razrađivana u okviru Vlade Srbije, sa ciljem da se cela stvar zapakuje tako, da se odgovornost podeli između Vlade Srbije, 'Srbijagasa' i daljinskih sistema grejanja, odnosno lokalnih samouprava", objasnio je Bajatović.

Taj plan je, prema njegovim rečima, smišljen i mimo ekonomskih parametara koji su očigledni, da gas, kao i isporučena toplotna energija, u okviru daljinskih sistema grejanja, moraju da budu skuplji.

"Ukoliko se ide na ovu meru, onda je to smišljeno samo ukoliko dođe do korekcije cene grejanja, što bi trebalo da urade lokalne samouprave, a 'Srbijagas' bi u tom slučaju mogao da podigne naplatu sa 55 odsto, koliko je to sada slučaj, na više od 90 odsto", rekao je Bajatović.

On je podsetio da su mali stepen naplate gasa od lokalnih sistema grejanja i kursne razlike bili glavni generator gubitaka "Srbijagasa".

"Ukoliko to bude varijanta, da se koriguje cena grejanja i da se omogući veći stepen naplate i ukoliko 'Srbijagas', u okviru rebalansa budžeta, ili u okviru budžeta za 2011. godinu, dobije podršku da se dodatno zaduži za potrebnu količinu sredstava uz državne garancije, tada bi ta odgovornost zaista na pravi način bila podeljena, između Vlade Srbije, 'Srbijagasa' i lokalnih samouprava" ocenio je Bajatović, ističući da bi to onda bio celovit paket mera.

On je naglasio da se, međutim, ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje to da "Srbijagas" može da obezbedi dovoljne količine gasa za potrošače.

"Mi gasa imamo koliko nam treba. Ovde je sada pitanje na koji način ćemo doći do potrebnog fonda sredstava da isporučeni gas platimo inostranom dobavljaču", napomenuo je Bajatović.

On je rekao da građani ne treba da brinu da će im stanovi biti hladni, ističući da se "to sigurno neće desiti" i da će gas biti pristupačan individualnim domaćinstvima.

Bajatović je rekao i da je potpuno siguran, da se Srbija neće dovesti u poziciju da zbog neredovnog plaćanja stranom dobavljaču budu obustavljene isporuke gasa u toku grejne sezone.

On je podsetio i da je u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor, obezbeđeno 300 miliona kubnih metara gasa.

"Ukoliko bismo to posmatrali, kao krizni gas, mi bismo u slučaju prestanka isporuke mogli 60 dana da isporučujemo gas za potrebe domaćinstava i daljinskih sistema grejanja, bez industrije", rekao je on i istakao da taj scenario, međutim, nije realan i da u ovom momentu nema ni naznaka da će biti bilo kakve gasne krize.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image