• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE PORUŠENO 13 STAMBENIH I 47 POSLOVNIH OBJEKATA - Mapa prve faze linije beogradskog metroa: Raseljavanje na 4 opštine

Autor Ivana Lazić

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata.

 Metro linija Izvor: Egis/ Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa

U okviru tendera za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa,  biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri beogradske opštine - Čukarica, Savski Venac, Stari Grad i Palilula, navedeno je u projektnom zadatku koji je objavio JKP Beogradski metro i voz Beograd.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata", a reč je o površini od 603.783 m2 na četiri beogradske opštine. Broj porodica, kao i broj aktivnih poslovnih aktivnosti u objektima koji su predviđeni za rušenje, kako se navodi, nije poznat.

Faza 1 prve linije, kako se navodu u tenderskoj dokumentaciji obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav.

Podsetimo, ranije je najavljeno da faza 1 linije 1 obuhvata trasu do stanice "Pančevački most", odnosno, jednu stanicu posle stanice "Dunav".

Radovi za projekat će se u velikoj meri sprovoditi podzemno, međutim, kako se navodi, izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo stanice i šahtovi će se izvoditi nadzemno.

"Sve površine je potrebno pripremiti za radove a to podrazumeva pribavljanje zemljišta putem eksproprijacije ili administrativnog prenosa, kao i uklanjanje postojećih objekata na svim zahvaćenim površinama", piše u dokumetaciji.

Poslove rešavanja imovinsko – pravnih odnosa, kao i uklanjanja stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata na eksproprisanom/administrativno prenetom zemljištu, sprovodi Javno preduzeće Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

"Zemljište koje se pribavlja obuhvata uglavnom građevinsko zemljište ali delom i ono koje se koristi za poljoprivredne namene. Stambeni objekti su raznoliki i obuhvataju privatne kuće, legalne i nelegalne, sa pomoćnim objektima, ali i objekte koji služe za stanovanje jedne ili više porodica koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća", navedeno je.

Poslovni objekti su, dodaje se, takođe raznoliki i obuhvataju benzinske pumpe, pojedinačne lokale različitih namena, poslovne komplekse sa brojnim lokalima, jednu gradsku pijacu sa tezgama i lokalima. U dokumentu je istaknuto da broj porodica koje žive u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci), nije poznat, jednako kao ni broj aktivnih poslovnih aktivnosti u pogođenim objektima, kao i njihov status (vlasnici, zakupci).

(E-kapija, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Klax

Za te pare po celom gradu lepo postavite vremenske portale i rešen problem. Kaže Nestor da može 🤪

Combo

Svi razmišljaju kao da će vreme stati...moja kuća je pre 15 god bila jedina na sred njive,najbliža kuća 250m.Sada je to naselje sa oko 300 kuća.

Jee

Ce u nasem selu Zarkovo da bude metro!;Al cu da se vozim do mile volje.

special image