• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOZIDAO DODATNE KVADRATE NA TERASI NA VOŽDOVCU, KOMŠIJE BESNE! Zvali inspekciju, a majstori nastavili - ovolike su kazne

Autor Jana Desovski

U Borisavljevićevoj ulici na Voždovcu, komšija u prizemlju je doziđujući svoj stan ugrozio stanove svojih komšija.

 zgrada Izvor: RTS/screenshot

U dvorištu zgrade u Borisavljevićevoj ulici broj 34 radnici na konstrukciji koju nije jednostano definisati - vlasnik stana odlučio je da proširi svoj životni prostor tako što je na terasi sazidao dodatne kvadratne metre. Komšije su reagovale, ali to nije zaustavilo majstore. Nisu reagovali ni nadležni kojima su se stanari obratili. 

"Građevinska inspekcija ne reaguje kako treba na naše prijave zbog toga što imamo naslanjanje na dve međe, dva dvorišta i izgradnju", kaže stanarka Marina Fafulić Milosavljević. Tu su, kako kaže, otvoreni krovni prozori koji ne bi trebalo da postoje. "Prvi put kad je inspekcija trebalo da izađe na teren, ona nije izašla zato što je, kaže, pozvala telefonom dotičnu vlasnicu koja je telefonski rekla da ima građevinsku dozvolu. Ja ne znam da li to tako funkcioniše", pita se stanarka.

Na radove se žale i komšije iz objekata koji se graniče sa ovim dvorištem. "Tvrdili su da je bespravna gradnja. Mi smo uspeli nekako da kontaktiramo vlasnike. Oni su nam rekli da imaju građevinsku dozvolu, a nikako da nam je pokažu. Izgradili su nešto bez naše dozvole i već imamo oštećenje na zidu od vode koja prolazi sa njihovog sprata", kaže jedan od komšija Dragoljub Dimitrijević.

Videće, kaže, kako će biti kad padne sneg, pošto je kuća iz tridesetih godina. Predstavnik firme koja izvodi završne radove rekao je da mu nije poznato ko je bio angažovan za grube građevinske radove. I pored nekoliko intervencija u proteklih mesec dana, koliko radovi traju, stanari nisu dobili nikakav odgovor od nadležne inspekcije.

Kako je preneo RTS koji je dobio odgovor isnpekcije, navodi se da građevinska inspekcija Grada Beograda vodi postupak inspekcijskog nadzora nad izvođenjem radova. Inspektor je zakazao pregled i tom prilikom će utvrditi činjenično stanje na terenu i na osnovu toga preduzeti dalje mere.

Problem je to što će radovi, dok inspekcija donese rešenje, najverovatnije biti završeni. Da je inspekcija reagovala odmah i zaustavila ih, skidanje trake i nastavak radova značilo bi pokretanje krivičnog postupka. Investitor bi mogao da bude kažnjen do čak pet godina zatvora, a izvođač radova od šest meseci do tri godine.

Ako inspekcija zatvori gradilište po okončanju radova i donese rešenje o rušenju, odnosno vraćanju u prvobitno stanje, investitor to može da ignoriše. Rešenje bi se tako našlo na spisku na kojem se već nalaze hiljade drugih rešenja, sa minimalnom verovatnoćom da će biti sprovedeno, tako da investitor može mirno da nastavi da koristi prostor koji je sagradio.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:06
NEMA VIŠE "MIĆE" UPRAVNIKA, VEĆ ĆE ZGRADAMA RUKOVODITI PRIVATNE FIRME! Nenadić: Izmenom ovog zakona nećemo zavisiti od jedne osobe
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

 (RTS/MONDO/J.D.)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lj

Dođite na Banjicu da vidite i snimite.Dograđene terase- proširen gabarit zgrade,porušene zardinjere u prizemlju i prosirivsnhe do trotoara,na poslednjim spratovima zatvorene terase koje pripadaju svim stanarima. Na jednoj od njih i prava,pravcata kuća sa krovom iznikla.Voždovac naravno.

Arsenije

Tako su komšije iznad mene napravile terasu od 6 m2 (ne stambeni prostor na postojećoj terasi, već potpuno novu terasu na koju su proširili svoj stambeni prostor). Prilikom radova došlo je do pucanja zida. Srećom po mene, voda kroz napuklinu ne ulazi u moj stan, ali nekako nađe prolaz i curi komšiji ispod. Komšija ispod traži da ja saniram njegov problem. Kad sam pričao da će ta terasa ugroziti moj stan, pa i stanove ispod, da konstrukcija zgrade ima svoju nosivost i da može biti poremećena izgradnjom terase, smatrali su me budalom i dali komšijama saglasnost. Sad nek sami popravljaju to sa čim su se saglasili. Ja niti hoću niti imam čime.

Losi ljudi

A gde kupus da kuvam, gde?!

special image