• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devizne rezerve NBS pale na pet milijardi

U septembru su devizne rezerve smanjene za 136,7 miliona evra a dinar je oslabio prema evropskoj valuti jedan odsto, saopštila NBS.

Neto devizne rezerve srpske centralne banke, u koje ne spadaju deponovane devize banaka po osnovu obavezne rezerve i novac povučen od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), su 30. septembra iznosile nešto više od pet milijardi evra, saopštila je NBS.

U toku septembra 2010. godine, u cilju obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 181,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

I pored toga tokom tog meseca zabeležen je pad kursa dinara prema evru za jedan odsto.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u septembru su smanjene za 136,7 miliona evra. Na kraju meseca one su ukupno iznosile oko 9,87 milijardi evra (sa obaveznom rezervom i parama MMF).

Sadašnji nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost dinarske novčane mase (M1) od 433 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana septembra iznosile 1,66 milijardi evra, ukupne devizne rezerve zemlje su na kraju tog meseca iznosile oko 11,5 milijardi evra, odnosno oko 15,7 milijardi dolara.

Po osnovu korišćenja kredita u septembru je ostvaren priliv u devizne rezerve NBS od 225,5 miliona evra, od čega je 53,6 miliona bilo po osnovu povlačenja tranše kredita od MMF-a.

Iz deviznih rezervi NBS je u toku septembra isplaćen 73,1 milion evra na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je u tom mesecu iznosio 677,9 miliona evra i bio je za 186,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,9 milijardi evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image