• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi vole da kupuju domaću robu

Poslednja ispitivanja pokazuju da većina građana Srbije, čak 92 odsto njih, smatra da je važno kupovati domaće proizvode. Isti procenat anketiranih bi podržao akcije koje promovišu kupovinu naših proizvoda.

Poslovni portal "eKapija“, u saradnji sa Klubom privrednih novinara, sproveo je anketu s namerom da sazna u kojoj meri naši potrošači vode računa o kupovini domaćih proizvoda, prenose "Novosti".

Interesantan je podatak da je svaki drugi ispitanik spreman da plati nešto višu cenu za isti kvalitet proizvoda ukoliko je on napravljen u Srbiji, dok je manji procenat (40 odsto) onih koji bi pristali na niži kvalitet i istu cenu domaćeg proizvoda u odnosu na strain, pokazuje istraživanje.

Čak 69 odsto učesnika u istraživanju odgovorilo je da vodi računa o tome da li je roba koju kupuju proizvedena u Srbiji, a 67 odsto njih se trudi da među domaćom ponudom pronađe alternativu omiljenom stranom proizvodu.

Svega 19 odsto anketiranih smatra da su domaći proizvodi vidno obeleženi, a 72 odsto učesnika u anketi kaže da bi naši proizvodi trebalo da budu posebno istaknuti u trgovačkim centrima.

Na pitanje "da li vam je blizak termin ekonomski patriotizam“, 63 odsto ispitanika odgovorilo je pozitivno, a procenat onih kojima je ovaj pojam stran je 20 odsto, dok je njih 17 odsto kazalo "možda“.

Sa akcijom "Kupujmo domaće“ startovalo se 2004. godine, ali se potom stalo.

Udruženje "Moja Srbija“ najavilo je krajem 2009. karavan "Birajmo domaće“ u 30 gradova Srbije. Osnovni cilj je podizanje svesti građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda za opstanak i razvoj proizvodnih pogona u zemlji, za očuvanje radnih mesta i ukupan razvoj srpske privrede.

"Želimo da ukažemo da su domaći proizvodi istog ili boljeg kvaliteta od stranih i da ne bojkotujemo druge nego podržavamo naše", istakao je Milan Ristić, predsednik ovog udruženja.

"To bi trebalo da doprinese očuvanju radnih mesta i sprečavanju pada životnog standarda."

U Ministarstvu trgovine i usluga kažu da u potpunosti podržavaju projekat "Birajmo domaće“, jer se zalažu za isti cilj.

"Želimo da se potrošači racionalno opredeljuju za srpski proizvod, koji je kvalitetan i konkurentan na domaćem i stranom tržištu. Tim pre što su od 2000. godine domaći proizvođači počeli da menjaju svoju strategiju u proizvodnji, jer je konkurencija postajala veća", naglašavaju u resornom ministarstvu za "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image