• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP: Industrija dobro, građevina u kanalu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od 1,5 do dva odsto ali da se sledeće očekuje "najmanje četiri milijarde dolara investicija".

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od 1,5 do dva odsto a osnovni razlog nešto sporijeg rasta jesu veliki pad u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, dok se industrija oporavlja solidnim tempom.

Dinkić je podsetio da je u prvom kvartalu ove godne rast BDP-a bio 0,6 odsto, u drugom kvartalu 2,1 odsto a u trećem se očekuje rast od dva do 2,5 odsto.

Ministar je, na sednici Poslovnog saveta Ministarstva ekonomije, istakao da je u prvih osam meseci ove godine građevinarstvo zabeležilo pad od oko 10 odsto, koliki je bio i pad u turizmu i ugostiteljstvu, dok je u trgovini u prva četiri meseca zabeležen pad a zatim rast od četiri do pet odsto.

Industrija se solidno oporavlja i u prvih osam meseci ove godine zaleležila je rast od 4,7 odsto rekao je on i dodao da je dobro što se industrija oporavlja zahvaljujući izvozu.

On je ocenio da će sledeća godina u Srbiji ekonomski biti bolja ako ključni spoljnotrgovinski partneri naše zemlje, kao što su Nemačka i Italija, zabeleže pozitivne ekonomske trendove.

Dinkić je ukazao da je dobro što raste izvoz u najrazvijenije zemlje EU i prvo izvozno područje Srbije, koje je trenutno Italija.

Potpredsednik vlade je naveo da se ostvaraju pozitivna kretanja u spoljnoj trgovini i da je izvoz porastao za 20,3 odsto, uvoz za sedam odsto, a spoljno trgovinski deficit smanjen je za oko sedam odsto.

Prema njegovim rečima istovremeno je povećan platno bilansni deficit i to zbog smanjenog priliva doznaka za oko 400 miliona evra u ovoj godini.

On je izrazio očekivanje da će u idućoj godini Srbija ostvariti strane direktne investicije od najmanje četiri milijarde dolara, računajući tu privatizaciju preduzeća "Telekom Srbija" kao i neke druge krupnije i srednje investicije.

Dinkić je naveo da je do sada preko poslovnih banaka, privredi i građanima odobreno oko 1,4 milijardi evra subvencionisanih kredita u ovoj godini dok je cele prošle godine odobreno 1,1 milijarda evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image