• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premošćeno sa Kinezima

Postignuta je saglasnost oko izgradnje mosta Zemun - Borča, kaže ministarka za NIP Verica Kalanović.

Most će biti izgrašen u skladu sa predviđenim rokovima, utvršeno je na današnjem sastanku u Beogradu sa visokom delegacijom Narodne Republike Kine.


"Idejni projekat koji je dostavila kineska strana mora da bude dopunjen sa predmerom i predračunom i danas smo dobili uveravanja da će 15. novembar biti rok kada će dosta precizan predmer i predračun biti dostavljen Državnoj revizionoj komisiji", rekla je ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

Ona je kazala da je sastanak sa visokom delegacijom Kine, koju je predvodio zamenik ministra za saobraćaj i transport Kine Feng Ženglin i predstavnicima kompanije "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC), protekao u srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi.

"Razgovarali smo o onome o čemu je srpska javnost prethodnih dana slušala - polemikama različitih analitičara koji su postavili pitanje da li će na proleće realizacija projekta konačno da krene", navela je ministarka.

Ona je rekla da će na osnovu predmera i predračuna, kojima će biti dopunjen idejni projekat, "biti utvrđena dinamika plaćanja u skladu sa dogovorom da prvo plaćanje bude avansno, kao što je uobičajeno i da avans nikako ne pređe 15 odsto".

"Mi danas nismo razgovarali o visini avansa, ali to je stav Srbije sa kojom je kineska strana upoznata", naglasila je Kalanovićeva dodajući da će ostala plaćanja biti u skladu sa onim što je
rađeno na terenu".

Most preko Dunava, koji će spojiti obale Zemuna i Borče, biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara autoputa.

Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu sredinom aprila 2011, a rok za izgradnju mosta je tri godine.

Predsednik Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su sredinom jula u Zemunu kamen temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu Kalanovićeva, gradonačelnik Beograda i predstavnici CRBC - a.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image