• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog pada dinara izvoz porastao 20 odsto

Novi model rasta srpske privrede zasnovan je na povećanju izvoza, kapitalnih investicija i privlačenju stranih investitora, rekao premijer. U EU možda i od 2016. godine.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je očekivanje da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini biti oko jedan i po posto a deficit bužeta 4,8 odsto BDP-a.

On je danas na Konferenciji Juromani (Euromoney) o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi kazao da su početkom godine zabeleženi prvi znaci oporavka Srbije od ekonomske krize i da je postepeno tokom godine poboljšavan položaj industrije.



Premijer je naveo da je pad dinara ublažio pad industrijske prizvodnje i da su izvoznici iskoristili slabljenje domaće valute, tako da je izvoz do početka godine povećan oko 20 odsto.

Cvetković je kazao da vlada radi na novom modelu rasta koji će biti zasnovan na povećanju izvoza, kapitalnih investicija i privlačenju stranih investitora.

"Budžet će biti modifikovan tako da se povećaju kapitalne investicije, pre svega u infrastrukturu i to ne samo u autoputeve, već i u železnicu, energetiku i informacione tehnologije", kazao je Cvetković.

On je dodao da je novi model rasta baziran i na privlačenju investicija, a ukupne investicije bi trebalo da se povećavaju za 10 odsto godišnje.

"Primenom novog modela rasta Srbija će za desetak godina imati BDP po stanovniku od 8.000 evra i za 430.000 veći broj zaposlenih", kazao je Cvetković.

Premijer je naveo da će vlada nastaviti reforme u javnom sektoru i dodao da su uzvojene izmene zakona o budžetskom sistemu kojima se povećava fiskalna odgovornost.

Cvetković je kazao da će se prema tim izmenama deficit budžeta postepeno smanjivati tako da 2015. bude jedan odsto BDP-a a javni dug maksimalno 45 odsto BDP-a.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas da bi Srbija u periodu od 2014. do 2016. godine mogla da postane članica Evropske unije.

Na dvodnevnoj Konferenciji Juromani u Beogradu, koja je otvorena danas, učestvuje više od 300 bankara, privrednika i zvaničnika iz dvadesetak država.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image