• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Nećemo braniti kurs dinara

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je podsetio javnost da je zakonska obaveza centralne banke borba sa inflacijom, koja je već probila plan, a ne fiksiranje kursa nacionalne valute.

Guverner je na beogradskoj konferenciji "Juromani" naglasio da NBS ne cilja nijedan određeni nivo deviznog kursa, jer je on kontrolisano fluktuirajući i određuje ga tržište, a centralna banka interveniše samo u slučaju prevelikih dnevnih oscilacija, bilo da su one na gore ili na dole.

Prema rečima guvernera režimom ciljane inflacije (plan je za ovu godinu od četiri do osam odsto a za sledeću dva ipo do pet ipo), gradi se poverenje u makroekonomski sistem zemlje.

Zbog toga bi Srbija u narednih nekoliko godina morala imati nisku jednocifrenu inflaciju, kaže Šoškić.

Guverner je izjavio da će se kraj godine dočekati sa inflacijom nešto većom od osam odsto, znači iznad gornje granice planiranog okvira.

On je podsetio da je u prvih nekoliko meseci 2010. inflacija bila ispod cilja za ovu godinu, od šest plus minus dva odsto.

Ističući da je jedan od izazova sa kojima se suočava centralna banka sprovođenje procesa deevroizacije, Šoškić je objasnio da taj proces ne može biti sproveden do kraja, ali se evroizacija u finansijskom sistemu može držati pod kontrolom.

Guverner centralne banke Albanije Adrijan Furlani naveo je da ta zemlja takođe ima fluktuirajući devizni kurs kao i Srbija, a osnovni zadatak centralne monetarne institucije je cenovna stabilnost.

Zamenik guvernera hrvatske centralne banke Boris Vujčić naveo je da su u toj zemlji izazovi za monetarne vlasti značajno smanjeni u odnosu na prethodne dve godine, inflacija je niska i na nivou od oko 1,1 odsto, dok je platnobilansni deficit 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i banke su stabilne.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image