• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbijagas može da se nategne do februara

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je to rok do kog mogu da finansiraju isporuku energenata sa trenutnim stepenom naplate.

Da bi mogao "da iznese" celu sezonu, Srbijagas će u dogovoru sa Vladom Srbije morati da razmotri koliko može da se zaduži u tu svrhu, , rekao je Bajatović nakon sastanka radne grupe Ministarstva rudarstva i energetike koja prati snabdevanje energijom.

Kako je dodao Bajatović, "ako se stepen naplate poveća na 70 odsto (sada je 55 odsto) i dođe do korekcije cene grejanja, ta suma bi mogla biti do 200 miliona dolara novog zaduženja do kraja grejne sezone".

"Za aktuelne isporuke gasa u toku prethodne grejne sezone dug Srbijagasu iznosi 22 milijarde dinara (220 miliona evra), a ukupan dug Srbijagasu je na nivou oko 430 miliona evra", kazao je Bajatović i naveo da je to preduzeće "po kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima u ovom trenutku zaduženo oko 340 miliona evra".

Direktor Srbijagasa je kazao da to preduzeće na domaćem tržištu može da se zaduži još oko 100 miliona evra.

Bajatović je istakao da Srbijagas nema problema sa raspoloživim količinama gasa kada su u pitanju daljinski sistemi grejanja, ali je problem što će se sa trenutnim cenom grejanja teško isplatiti inostrani dobavljači.

"Čeka se uredba Vlade Srbije sa kojom bi se razvezale ruke daljinskim sistemima grejanja, jer ukoliko ne dođe do povećanja cene grejanja toplane neće biti u stanju da plate energente", kazao je on i dodao da se mora ići na podelu odgovornosti između javnih preduzeća i lokalnih samouprava.

Bajatović je naveo da će Srbijagas dati svoj doprinos tako što do kraja godine neće biti povećanja cena gasa, ali je naglasio da naplata gasa kao energenta mora da se poveća sa 55 odsto koliko je sada barem na 80 odsto da bi rad Srbijagasa i energetskog sektora bio finasijski održiv.

Na pitanje novinara da li će Srbijagas isključivati gas velikim dužnicima, Bajatović je kazao "da", ali nije precirao kada će početi sa isključenjima.

"Nije Srbijagas banka da se finansira proizvodnja u preduzećima", rekao je on i dodao: "Mi možemo jednim delom da se kreditno ponašamo prema njima, ali ne može se desiti da oni baš ništa ne plaćaju".

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatraju mere koje će se preduzeti prema velikim industrijskim dužnicima.

Bajatović je istakao da podržava ideju uvođenja socijalnih karata za građane, koja bi poboljšala naplatu energenata i omogućila njegovu pravedniju naplatu.

Tako bi se znalo, kako je dodao, koga država treba da pomaže.


U toplanama kažu da u narednih mesec dana neće imati problema sa isporukom toplotne energije potrošačima jer su obezbedile dovoljne količine energenata, izjavio je danas predsednik Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Stojanović očekuje da u narednih mesec dana budu rešeni i ostali problemi sa kojima se toplane suočavaju, kako bi grejna sezona bila uspešno i završena.

Stojanović je rekao da je neophodno poskupljenje grejanja, ali nije mogao da precizira za koliko bi i kada do tog poskupljenja moglo da dođe. On je istakao da se radi na ukidanju postojeće uredbe koja ograničava rast cena grejanja i da će o poskupljenju grejanja odlučivati svaka lokalna samouprava pojedinačno.

On je podsetio da trenutno ima problema u Loznici i Priboju, ali da u tim gradovima nije došlo do prekida grejanja.

Državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković kazao je da u Srbiji ima dovoljno svih količina energenata, osim uglja, ali da se radi na rešenju i tog problema.

Rajaković je rekao da je tehničko-tehnološki energetski sistem pripremljen za predstojeću zimu i da je on održiv, ističući da ima određenih problema u elektro-energetskom sektoru zbog povećanja potrošnje struje koja se koristi za grejanje.

On je ponovio da se uskoro očekuje usvajanje nove metodologije za određivanje cena grejanja i dodao da je neophodna saradnja svih javnih preduzeća, daljinskih sistema grejanja, građana i vlade da bi grejna sezona bila uspešno završena.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image