• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cigarete skuplje od Nove godine

Cigarete će u Srbiji početkom januara poskupeti u proseku za deset dinara po paklici, saznaje "Blic". Razlog za ovo poskupljenje je povećanje akcize, koje će stupiti na snagu 1. januara 2011. godine.

Rast akciza na cigarete definisan je Zakonom o akcizama koji je stupio na snagu maja 2009. godine. Ovim zakonom propisano je da će do 31. decembra specifična akciza na cigarete iznositi 17 dinara po paklici.

Potom će od 1. januara vrednost ove akcize porasti na 21 dinar nominalno, s tim što će taj iznos dodatno biti uvećan za stopu inflacije u poslednjih 18 meseci na efektivno 23,04 dinara po paklici.

U skladu sa ovim povećanjem potrošači mogu da očekuju i nove cene cigareta koje bi, kako nezvanično saznaje "Blic" od 1. januara, u proseku trebalo da poskupe oko 10 dinara po paklici.

Za koliko će, međutim porasti cene alkoholnih pića po osnovu akciza, biće poznato tek u januaru 2011. godine jer se one usklađuju na osnovu stope rasta cena na malo za period januar-decembar prethodne godine, koju računa Republički zavod za statistiku. Preliminarni podaci Zavoda trebalo bi da budu gotovi do kraja decembra.

Trenutno za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina (npr. viski) akciza iznosi 222,20 dinara po litru. Za žestoka alkoholna pića i likere akciza iznosi 142,42, za rakije od voća i grožđa 87,58, a za niskoalkoholna pića 14,62 dinara po litru, podseća "Blic".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image