• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 MOĆNE ŽENE U ČIJIM RUKAMA JE BANKARSKI SISTEM REGIONA Tabaković u Srbiji, a evo ko su ostale!

Autor Ivana Lazić

Žene osvajaju centralno bankarstvo, kaže guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković.

 Irena Radović, Jasmina Selimović, A. A. Bežoska, Jorgovanka Tabaković Izvor: ATA Images/Antonio Ahel/Youtube/printscreen/N1 BiH/Vijesti Online/Al Jazeera Balkans

Jasmina Selimović imenovana je za guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegovine monetarna politika četiri od pet balkanskih zemalja prešla je u ruke žena, koje tu funkciju obavljaju i u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Najduži staž stekla je Jorgovanka Tabaković koja funkciju guvernera Narodne banke Srbije obavlja od avgusta 2012. godine. Ona je za Biznis.rs ocenila da žene osvajaju centralno bankarstvo, ali i da njihov izbor na jednu od najodgovornijih državnih funkcija nije pitanje ni forme niti rodne ravnopravnosti.

"U ovom poslu nema konačnih pobeda – postoji samo svakodnevni posvećen rad“, poručila je Tabaković u saopštenju iz avgusta 2022. godine, povodom desete godišnjice na čelu Narodne banke Srbije. U tom trenutku u Moskvi je Centralnu banku Rusije vodila aktuelna guvernerka Elvira Nabjulina, tri godine ranije je Christine Lagarde izabrana za predsednicu Evropske centralne banke, dok je 2018. mandat okončala Dženet Jelen (Janet Yellen), prva žena koja je predsedavala američkom Fedu od 2014. godine.

Danas, kada u regionu može da "računa“ na još tri guvernerke, Jorgovanka Tabaković za Biznis.rs ocenjuje da žene osvajaju centralno bankarstvo, i da je to proces o kome može da govori pouzdano samo iz sopstvenog iskustva, dužeg od decenije.

"I žene i muškarci su moćni onoliko koliko su sposobni da rešavaju najvažnija pitanja bez prisile i bez prisiljavanja drugih. A moć uvek predstavlja mogućnost da se čini i dobro i zlo. Taj izbor mora biti u korist dobra i u korist svih, ne samo na kratak rok, danas i sada, već dugoročno. To se postiže izgradnjom sistema koji traži potpunu posvećenost, svest o celini sistema, hrabrost da budete odmereni i odgovornost za odluke koje se donose svakodnevno, jer u ovom poslu nema konačnih pobeda. Zato promovišem i glasam za čoveka koji misli svojom glavom, a radi za dobrobit mnogih“, istakla je Tabaković.

Kada je reč o monetarnoj politici Narodne banke Srbije u 2024. godini, u poruci pred novogodišnje praznike poručila je da je stabilnost domaće valute "zaštitni znak“ NBS duže od decenije.

"I ubuduće će svi naši napori biti usmereni ka očuvanju stabilnosti, da svim merama iz naše nadležnosti doprinesemo lakšim uslovima poslovanja za privredu, još većem broju radnih mesta i boljem životu svih naših građana“, obećala je Tabaković.

Očuvanje valutnog odbora – cilj prve žene na čelu Centralne banke Bosne i Hercegovine

Jasmina Selimović je na funkciju guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) imenovana 3. januara, što je čini "najmlađom“ prema stažu među koleginicama iz regiona.

"Aktivnosti CBBiH u narednom periodu će biti usmerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti ove institucije i sistema rada. Način rada, koji je definisan Zakonom o Centralnoj banci BiH, jasno je propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju nezavisnost i profesionalno delovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta„, poručila je Selimović po imenovanju, a saopštila CBBiH.

Guvernerka Irena Radović obećala "rad, rad i rad“

Prva žena na čelu crnogorske centralne banke Irena Radović stupila je na dužnost 19. decembra prošle godine.

"Obećavam mnogo rada, zakonit rad i rad u javnom interesu. Centralna banka je i regulator i kontrolor i garant stabilnosti finansijskog sistema, od koga zavisi razvoj naše države i standard naših građana. Obećavam ravnopravan i neselektivan tretman svih tržišnih učesnika.

Stabilan finansijski sektor, koji radi u skladu s najboljim evropskim standardima, je prioritet. Centralna banka tu ima ključnu ulogu i to će obezbediti. Bićemo pouzdan partner Vladi i tržišnim učesnicima, ali i nezavisan i strog kontrolor svih kreditnih institucija“, izjavila je guvernerka Radović nakon preuzimanja dužnosti.

Severnoj Makedoniji potrebne reforme, savetuje guvernerka

Anita Angelovska Bežoska preuzela je dužnost guvernerke Narodne banke Severne Makedonije u maju 2018. godine, pošto je u toj instituciji prethodno provela 12 godina na funkciji viceguvernera i glavnog ekonomiste. U 2023. godini uspela je da obuzda inflaciju koja je u oktobru prošle godine iznosila 19,8 odsto i da je svede na novembarskih 3,1 odsto.

"Inflaciona očekivanja za narednu godinu su povoljnija. Ako ne bude većih spoljnih i domaćih šokova, inflacija će se i sledeće godine smanjiti i na srednji rok bi se vratila na istorijski prosek naše privrede od oko dva odsto. To odgovara i očekivanjima Evropske centralne banke o kretanjima u evrozoni i EU, kao našim najvećim trgovinskim partnerima. Dugoročno, trebalo bi sprovesti reforme koje će ojačati otpornost privrede na buduće potencijalne šokove, i to uz pomoć strukturnih mera koje će smanjiti ranjivost privrede„, poručila je guvernerka u obraćanju uoči novogodišnjih praznika.

(Biznis, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hahaha

Jorgovanka....tragikomedija....

Admiral Armagedon 🤙

Zato smo u dugovima do guše dok one šetaju torbice od po nekoliko hiljada evra...

special image