• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Privredni rast u Srbiji 1,5 odsto

Privredna ekspanzija u Srbiji ove godine biće 1,5 odsto, a inflatorna stopa 4,6 procenata, predviđa MMF u oktobarskoj proceni makroekonomskih pokazatelja za članice te finansijske institucije.

U delu analize koju su stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda uradili za Srbiju se navodi da se u našoj zemlji u toku 2011. može očekivati troprocentni privredni rast i nešto niža inflacija nego u 2010, objavljeno je danas na sajtu MMF-a.

Prema prognoziranoj stopi privrednog rasta, Srbija će u ovoj i idućoj godini biti u samom vrhu među zemljama iz regiona zapadnog Balkana.

Istovremeno, MMF prognozira da će Srbija ove i iduće godine imati najveću inflatornu stopu među zemljama nastalim na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ali će je od susednih država nadmašiti članica Evropske unije - Rumunija, sa inflacijom od 5,9 odsto u 2010. i 5,2 procenta u 2011.

Poređenje sa zemljama iz bliskog okruženja pokazuje da eksperti MMF daju veoma umerene, ili čak negativne prognoze privrednog rasta i za većinu drugih zemalja u našem regionu.

Tako se, naprimer, za Hrvatsku i Crnu Goru prognozira da će u ovoj godini imati pad privredne aktivnosti od 1,5, odnosno 1,8 odsto, dok bi Hrvatska u 2011. mogla da računa na blag ekonomski uspon od 1,6 procenta. Fond predviđa da će hrvatska inflacija ove i naredne godine biti vrlo umerena, jer je projektovana na 1,9 odnosno 2,8 procenata.

Privredni rast u Crnoj Gori će, međutim, prema proceni MMF, iduće godine biti osetno veći - 4,5 odsto. Za Bosnu i Hercegovinu Fond u 2010. predviđa poluprocentnu stopu rasta, a za iduću od tri odsto.

Makedonija bi ovu godinu trebalo da okonča sa privrednim rastom od 1,2 odsto, a narednu sa troprocentnim ekonomskim usponom.

Zanimljivo je da ni Slovenija, koja je u bivšoj Jugoslaviji bila privredno najrazvijenija, a od 1. maja 2004. je članca EU, ne može, prema proceni MMF, ove i naredne godine računati na visok privredni rast.

Stručnjaci MMF predvidaju Sloveniji rast u ovoj godini od svega 0,8 odsto, a za 2011. od 2,4 procenta. U isto vreme se prognozira da će slovenačka inflacija u tekućoj godini biti 1,5 a u narednoj 2,3 procenta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image