Mnogi planiraju da otplate kredit pre vremena, a oni koji se odluče na taj korak treba da znaju nekoliko bitnih stvari. Prevremena otplata kredita se deli na dve vrste i može biti potpuna otplata i delimična otplata.

I potpuna i delimična otplata se mogu izvršiti u bilo kom trenutku, a dovoljno je podneti pisani zahtev za prevremenu otplatu u filijali banke. Nema razlike da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Ako je u pitanju delimična otplata kredita, klijent može da izabere da mu rata ostane ista, a da skrati period otplate ili da rok otplate ostane isti uz manju ratu.

Građanin koji želi pre vremena da otplati kredit ima pravo da u to uradi u bilo kom momentu tokom otplate i u tom slučaju ima pravo da mu se smanji ukupna cena kredita za iznos kamate i troškova za preostali period otplate. Sa druge strane, banka može u ugovor da stavi naknadu za prevremenu otplatu kredita.

To se ponekad dešava u situacijama kada je period prevremene otplate ugovorena fiksna kamatna stopa, a ako je reč o stambenom kreditu, ova stavka može da se primenjuje i na fiksnu i na varijabilnu kamatnu stopu. U bankarskom rečniku to se zove "pretrpljena šteta zbog prevremene otplate" i ta naknada može da ide najviše do jedan odsto od iznosa kredita i to u slučaju ako je period između prevremene otplate i prvobitnog plana plaćanja duži od jedne godine.

Ukoliko je ovaj period kraći od jedne godine, naknada ne može da bude veća od 0,5 odsto iznosa kredita koji otplaćujete.

BONUS VIDEO: 

ISPLATI LI SE PREVREMENO VRAĆANJE KREDITA? Gavrilović iz Efektive: Razne su kombinatorike, nekad je bolje INVESTIRATI TAJ NOVAC Kurir TV

(Kamatica/MONDO/I.V.)