• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predložena tri rešenja za nestašicu mleka

Ministarstvo trgovine predstavilo premijeru tri rešenja za nestašicu mleka. U predlogu uvoz sirovog ili gotovog proizvoda i ukidanje carina.

Vlada na poslednjoj sednici, iako se očekivalo, nije razmatrala mogućnost interventnog uvoza mleka, ali Ministarstvo trgovine je, saznaju "Novosti", premijeru Mirku Cvetkoviću predstavilo tri načina kako da se reši problem nestašice mleka.

"Jedna mogućnost je da se uveze mleko kao finalni proizvod, druga da Direkcija za robne rezerve uveze sirovo ili ugušćeno mleko, pa da se u našim mlekarama preradi kao dugotrajno", rekao je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine.

Treća opcija je da se za određenu količinu mleka ukinu carina i prelevmani. U tom slučaju uvozile bi ga mlekare ili trgovci na period od mesec dana. Međutim, još nije precizirano šta će se konkretno preduzeti.

Ukoliko Vlada odobri uvoz mleka, po proceni predstavnika potrošača, samo će nakratko da ugasi požar.

U Srbiji je desetkovan stočni fond, jer su premije za mleko sa 4,5 smanjene na 1,5 dinara. Stoga pojedini mlekari beže i izmeštaju svoju primarnu proizvodnju na okolna tržišta u BiH, gde su tri puta veće premije, ili Hrvatsku, gde su povoljnije subvencije.

Recimo, kod nas se izdvaja oko 140 evra po hektaru, a u Hrvatskoj je taj iznos od 300 do čak 500 evra.

Inače, iako je uvoz mleka u Srbiju dozvoljen, trgovci za sada nisu posegnuli da popune rafove belim napitkom iz uvoza, čak i kada je oslobođeno carina. Procedura, kažu, nije ni jednostavna ni kratka, a finalna cena tog mleka verovatno bi bila visoka. Inače, uvozno mleko u ukupnoj ponudi sada učestvuje ispod jedan odsto.

Redovna carina za uvoz mleka u ambalaži iz zemalja EU je 12 odsto, dok je bescarinska stopa za uvoz iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije i Bugarske.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image