• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu i akcije Akcionarskog i "Nikole Tesle"

Građanima Srbije biće uskoro podeljene besplatne akcije Akcionarskog fonda i beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

"Pripreme za podelu tih akcija su u toku i 4,8 miliona građana, koji nisu ostvarili pravo na akcije kroz privatizaciju, imaće mogućnost da dobiju akcije Akcionarskog fonda i aerodroma, kao što su dobili akcije i Naftne industrije Srbije (NIS)", kazao je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Proceduru oko podele akcija priprema Agencija za privatizaciju, a Vlada Srbije će doneti konačnu odluku o tome, kada će se znati koliko će akcija svako dobiti, odnosno kolika će biti njihova vrednost, rekao je Cvetković.

U pripremi je i podela akcija Telekoma, a struktura i broj akcija koje će biti podeljene građanima znaće se do kraja godine, kazao je on i dodao da će se sama podela obaviti naredne godine.

Cvetković je kazao da će procedura podele besplatnih akcija biti identična kao i u slučaju akcija NIS-a.

Izmenjeni Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, obezbeđuje da građani, pored akcija NIS-a, dobiju besplatne akcije Telekoma, EPS i aerodroma "Nikola Tesla", kao i objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji je nastao spajanjem portfelja Akcijskog fonda i Privatizacionog registra.

U Akcionarski fond biće prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković kazao je i da je na oglas za izbor privremenih zastupnika kapitala u privatizovanim firmama gde je raskinut kupoprodajni ugovor stiglo 1.260 prijava.

Cvetković je kazao da je konkurs zatvoren, da se sada prijave pregledaju, kao i da će se do kraja godine formirati baza stručnih ljudi koji će se angažovati po potrebi, kada se desi raskid ugovora o privatizaciji.

Privremeni zastupnik kapitala imenovaće se u preduzeću nakon raskida ugovora o privatizaciji i njegov zadatak je da upravlja kapitalom firme, do momenta nove prodaje, raspisivanja tendera ili aukcije ili prodaje na tržistu kapitala.

Od početka privatizacije raskinuti su ugovori za oko petinu, od oko 2.500 prodatih firmi, pa je zbog toga iskazana
potreba za zastupnicima kapitala.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image