• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIGARE DA KOŠTAJU 3.000 DINARA! Koliko treba da poskupi duvan da bi ljudi prestali sa pušenjem: Koja mera je EFEKTNA?

Autor Miloš Škrbić

Dr Srmena Krstev, nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana, kaže da je zastrašujuće to što danas svaki treći stanovnik planete puši i time dovodi sebe u veliki rizik od veoma ozbiljnih i često fatalnih bolesti.

 Cena cigareta kao sredstvo za odvikavanje od poroka Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U svetu svaki peti čovek puši, što je znatno bolje nego 2000. godine kada je svaki treći stanovnik planete konzumirao duvan. U Evropi najviše se puši u bivšim zemljama SSSR-a i na Balkanu, a nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev napominje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača. Kao najefikasniju meru koja bi mogla da se preduzme, a da ne šteti budžetu, predlaže značajno poskupljenje paklice cigareta, čime bi se znatno smanjio broj pušača među siromašnima i među mladima.

Anketa

Da li konzumirate cigarete?

  • Ne

    53.85% (28)

  • Da

    32.69% (17)

  • Povremeno

    13.46% (7)

Da li konzumirate cigarete?

Rezultati

Svaki peti stanovnik planete konzumira duvan – pokazuje poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Najviše pušača je u Jugoistočnoj Aziji i Evropi, a duvan najuspešnije ostavljaju Holanđani i Brazilci.

Dr Srmena Krstev, nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana, kaže da je zastrašujuće to što danas svaki treći stanovnik planete puši i time dovodi sebe u veliki rizik od veoma ozbiljnih i često fatalnih bolesti.

Napredak se beleži kod onih zemalja koje su, kako ističe, preduzele sve mere koje SZO propisuje, a problem imaju ona društva u kojima države ne prepoznaju taj problem kao prioritet, dok agresivna duvanska industrija vrši pritisak na države i utiče na politike javnog zdravlja.

U Evropi svaki četvrti stanovnik puši

Izvor: Paulo Henrique Pigozzi/Shutterstock

Najveći broj konzumenata duvana trenutno, 26,5 procenata, prema podacima izveštaja, ima u regionu Jugoistočne Azije, dok evropski region ne zaostaje – sa 25,3 procenta. "U Evropi postoje velike razlike, najviše se puši u bivšim državama SSSR-a, na Balkanu i u tom delu južne i jugoistočne Evrope. Mere nisu preduzete kako treba, i kada se donesu zakoni se ne poštuju dovoljno, niti su izdvojena dovoljna sredstva za to", kaže Srmena Krstev.

Za takvo stanje krivi institucije koje, kaže, treba da donesu mere koje će doprineti da pušenje više ne predstavlja normalan način ponašanja.

"Kada je svuda zabranjeno, kada se značajno podižu cene duvana, kada je zabranjeno reklamiranje, kada se vrši propaganda među decom da je to štetna navika", navodi dr Krstev i dodaje da je značajna i uloga zdravstvenih radnika koji pacijentima treba da savetuju da se odviknu od pušenja.

Najefikasnije mere

Povećanje cene proizvoda od duvana istraživači su označili kao najefikasnije sredstvo za smanjenje broja pušača, pa tako u Australiji cena paklice košta i do 30 dolara (3.227 dinara).

"Povećanje akciza mora da ide iznad nivoa inflacije i nivoa procenta povećanja prihoda stanovništva, da cigarete postanu nepristupačne, da bude suviše skupe. To je izuzetno efikasna mera. Države se toga boje, ali imamo podatke Ekonomskog instituta iz Beograda, reč je o istraživanju rađenom na nivou Srbije, koji pokazuju da ako se povećava cena cigareta kroz akciza i poreze, dolazi do pada pušača među siromašnima i mladima, a država ne gubi prihode", ukazuje dr Krstev.

Dodaje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača – nema nikakve medijske kampanje na nivou države, skoro da nema službi za odvikavanje od pušenja, a cigarete su manje-više pristupačne.

BONUS VIDEO: ANKETA: EVO ŠTA NAŠI SUGRAĐANI KAŽU O "ELIMINACIJI" DUVANSKOG DIMA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA!

Pogledajte

01:22
ANKETA: EVO ŠTA NAŠI SUGRAĐANI KAŽU O "ELIMINACIJI" DUVANSKOG DIMA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA!
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Mondo/RTS/M. Š.)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lela

U mom slucaju cena nije bitna. Bitno je samo da ih imam.

Zabranite

Kokain i sinteticke droge. Nego otvoreni balkan je meka

Aleksa

Najbolja mera je minimalna plata od 1500-2000 evra,jer ce tada imati pametnija posla nego da puše i opijaju. Odmah bi uvideli da je život ipak lep i počeli bi da brinu više o svom zdravlju. Kod nas je narod digao ruke od sebe,otaljava život iz nemoći,bede ... 60-70% njih.

special image