• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BILI U STEČAJU, SAD SE EVROPA OTIMA ZA NJIHOVE PROIZVODE! Podigli proizvodnju na viši nivo - "Isplatiće se svaka marka"

Autor Aleksandar Blagić

Fabrika "Unis" bila je u stečaju, a sada su njihove cevi pronašle svoje mesto i na tržištu u Slovačkoj.

 Fabrika Unis dobro posluje nakon višegodišnjeg stečaja Izvor: Shutterstock/Fishman64

Cevi iz derventske fabrike "Unis" svoje mesto našle su i na slovačkom tržištu, a kako bi što pre proširili asortiman i samim tim odgovorili i što većem broju zahteva inostranih kupaca, čija pitanja gotovo svakodnevno stižu, radnici užurbano rade na proizvodnji novih alata. Fabrika Unis, koju je pre godinu dana za 12,19 miliona maraka kupila kompanija “Frukta trejd”, sa radom je ponovo počela početkom novembra 2023. i do sada je na mesečnom novu uspela da proizvede 2.000 tona cevi. Vlasnik kompanije “Frukta trejd” Dušan Reljić kazao je za “Glas Srpske” da je zadovoljan dinamikom razvoja “Unisa”, te da je plan da do kraja godine u rad puste i ostale kapacitete zahvaljujući kojima bi samo u jednoj smeni mogli da proizvedu 4.000 tona mesečno.

"Naše cevi su uveliko prisutne na domaćem tržištu, kupci su trgovački lanci koje se bave prodajom metala. Tako da konačno mogu da kažem da je proizvodnja i prodaja zaživela u dobroj meri. Ono što je najvažnije, 'Unis', koji je pre važio za jednu od najboljih firmi u Evropi, zadržao je stari kvalitet", kazao je Reljić.

Dodao je da je početkom ovog meseca “Unis” izvezao 100 tona cevi za tržište Slovačke, čiji su kupci prezadovoljni kvalitetom robe.

"Pitanja iz inostranstva stalno stižu, ali ne možemo da odgovorimo svima, jer još radimo na usklađivanju standarda. Čim to završimo, robu ćemo slati u inostranstvo, jer već unapred imamo dogovorene aranžmane sa firmama iz Slovenije, Austrije, Slovačke i Hrvatske. Imamo čak i najavu iz Srbije da bismo mogli da učestvujemo u proizvodnji cevi za novi projekat 'EKSPO 2027'. Tu će trebati zahtevne cijevi i dobar kvalitet, a mi to sigurno imamo", kazao je Reljić.

Dodao je da će se svaka uložena marka u ovu fabriku na kraju isplatiti.

"Neizvesna situacija na tržištu nije nas pokolebala ni u jednom trenutku od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrenemo proizvodnju", rekao je Reljić.

On je podsetio da je u obnovu mašina uloženo 1,5 miliona evra, te da je plan da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cevi za posebnu namenu, proizvodi i robu za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju. Prema njegovim rečima, samo za početnu proizvodnju izdvojeno je 12 miliona maraka dok će do marta sve ukupno koštati 40 miliona maraka, da bi se moglo nesmetano raditi. Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni republička vlast, kako kaže Reljić, nisu pokazale interesovanje da se uključe u ovu priču.

"Sve što je do sada uloženo bilo je od sredstava kompanije 'Frukta trejd', odnosno 'Kort' marketa. Od Vlade RS i grada Derventa nismo dobili nijednu marku pomoći. Iz Gradske uprave Derventa niko nije kontaktirao s nama", nezadovoljan je Reljić.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća tada je procenjena na više od 40 miliona maraka. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u ruke kompanije “Frukta trejd”. Dušan Reljić kaže da su proizvodnju otpočeli sa 35 radnika dok ih danas radi gotovo duplo više.

"S obzirom na to da u narednim mesecima planiramo da u rad pustimo još dve mašine i formiramo drugu smenu, sigurno će nam trebati još najmanje 120 radnika, tako da svi koji su zainteresovani mogu da se jave u Unis", kazao je Reljić.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:55
Gori fabrika Celex, vatrogasci nadljuski gase požar
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

(Nezavisne novine/MONDO/A.B.)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image