• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima od akcija još 300 evra

Besplatne akcije aerodroma i Akcionarskog fonda biće podeljene građanima do kraja ove godine, a "Telekoma Srbije" i EPS-a tokom naredne, kažu u Ministarstvu ekonomije.

Građani Srbije će na akcijama četiri javna preduzeća, koje će dobiti do kraja sledeće godine, ukupno zaraditi oko 300 evra, saznaje "Press" u Ministarstvu ekonomije. Uz besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" i Akcionarskog fonda, koje će biti podeljene do kraja ove, građani će tokom sledeće godine dobiti akcije "Telekoma Srbija" i EPS-a.

Procenjuje se da akcije aerodroma vrede svega šest evra, a Akcijskog fonda oko 40, pa će građani koji imaju pravo na besplatne akcije do decembra moći da "zarade" 46 evra!

"Akcije "Telekoma" će biti podeljene do marta 2011. godine, a EPS-a sledećeg novembra. Nažalost, akcije "Telekoma" ne možemo da podelimo pre nego što bude izabran kupac ove firme, jer bi se onda pojavili različiti mešetari na berzi koji bi ugrozili privatizaciju kompanije. Ali akcije će biti deljenje čim se proglasi pobednik tendera za prodaju", kažu u pres-službi Ministarstva ekonomije.

Vrednost "Telekoma Srbija" procenjena je na 2,4 milijarde evra, a pošto se građanima deli 15 odsto, računica kaže da će svako od 4,8 miliona ljudi od ovih akcija moći da zaradi oko 75 evra. Portparol Agencije za privatizaciju Dušan Belanović kaže da će najkomplikovanija situacija biti kod EPS-a, pa će građani za ove, ubedljivo najvrednije akcije, morati da sačekaju kraj naredne godine.

"To je ogroman sistem i ima mnogo nerešenih odnosa. "Telekom" je već akcionarsko društvo i tu nije problem da se podele akcije, ali kod EPS-a je problem što je komplikovano tako veliku firmu pretvoriti u akcionarski fond. To će potrajati do kraja naredne godine. Zato građani treba da očekuju ove besplatne akcije negde u novembru ili decembru sledeće godine", objašnjava Belanović.

Ministarstvo energetike procenilo je da EPS vredi oko pet milijardi evra, pa će tako njegove akcije vredeti oko 155 evra. Oko 4,8 miliona građana Srbije već je dobilo po 1.700 dinara od ranijih privatizacija kao i akcije NIS-a, koje vrede 24 evra. Kada se to sabere sa onim što će tek dobiti, ispada da će od svih pet preduzeća ukupno dobiti oko 320 evra!

Belanović kaže da se još uvek sa sigurnošću ne zna koliko će svako od građana dobiti besplatnih akcija, jer bi to trebalo da odredi Vlada Srbije.

Od svakog preduzeća biće podeljeno 15 odsto akcija građanima Srbije. Vlada mora da donese odluku koliko će akcija imati svako od ovih preduzeća, nakon čega će se znati i koliko svaki građanin dobija akcija. Vlasnici će obaveštenje o dobijenim akcijama dobijati kao i kod prodaje NIS-a, znači poštom. Ostaće ista procedura i za prodaju preko Pošte, tako da građani ne moraju ni o čemu da razmišljaju, ističe portparol Agencije za privatizaciju.

Ekonomista Milan Kovačević izjavio je da akcije NIS-a, EPS-a i "Telekoma" mogu da rastu narednih godina, ali to zavisi od upravljanja ovim kompanijama.

"Vrednost akcija će rasti ako naša ekonomija bude postavljena na normalne temelje", kaže Kovačević.

U PTT-u su potvrdili da se za prodaju akcija NIS-a odlučilo nešto više od 500.000 ljudi, navodi "Press". To je tek petina od ukupnog broja vlasnika akcija, što znači da većina građana nije zadovoljna sadašnjom cenom akcija NIS-a. Inače, akcije kompanije su od pojavljivanja na berzi opale sa 506 na 475 dinara. Većinski vlasnik NIS-a "Gaspromnjeft" ima obavezu da u februaru naredne godine otkupi akcije za 4,8 evra po akciji.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image