• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA PLATA VAM TREBA ZA KUPOVINU STANA U BEOGRADU: Detaljna računica za mesečnu zaradu od 80, 100.000 i 120.000 dinara

Autor Ivana Lazić

Visoke cene kvadrata, kamatne stope i nedovoljne plate, udavljavaju veliki broj građana od kupovine stana.

 Kolika plata treba za kupovinu stana u Beogradu Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Mnogo faktora utiče na odluku da li je klijent “podoban” za odobravanje stambenog kredita, a jedan od njih je i vrsta ugovora o radu. Da bi dobio zeleno svetlo od banke, budući kupac nekretnine mora da bude zaposlen na neodređeno, od nekoliko meseci do godinu dana, a ovaj period varira od banke do banke. Pored toga, većina banaka zahteva učešće u iznosu od 20 odsto cene nekretnine. To znači da klijent mora da ima 20 odsto cene nekretine koju želi da kupi, a za taj iznos se umanjuje i iznos kredita.

Plata od 80.000 dinara

Građanima koji na mesečnom nivou zarađuju 80.000 dinara, što je blizu proseka, banka može da uzme najviše 60 odsto plate za ratu. Prema kalkulatoru kreditne sposobnosti, to znači da je građanin sa ovom zaradom spreman da mesečno izdvaja 409 evra za isplatu rate, i to u narednih 30 godina.

Ovaj bankarski klijent tako može da kupi nekretninu koja košta najviše 95.000 evra, a zbog učešća će iznos njegovog kredita biti 76.000. Međutim, na sajtovima za nekretnine nema mnogo stanova oglašenih za 95.000 evra, pa tako za taj iznos može da se kupi dvosoban stan od 55 kvadrata na Mirijevu ili od 50 kvadrata u naselju Braće Jerković, dok u centru grada, kod Tašmajdan parka, za taj novac može da se nađe samo garsonjera.

Naravno, treba imati u vidu da cena u oglasima nije uvek realan pokazatelj vrednosti nekretnine, te da će u većini slučajeva cena biti niža.

Sa platom od 100.000 dinara, može stan od 120.000 evra

Građani koji u Srbiji rade za nešto više od proseka, 100.000 dinara mesečno, moći će za ratu da izdvajaju najviše 60 odsto, dakle 512 evra mesečno u narednih 30 godina, pa tako može da priušti nekretninu od skoro 120.000 evra.

Za taj novac, u Beogradu trenutno može da se kupi dvosoban stan od 60 kvadrata na Mirijevu, jednosoban od četrdesetak kvadrata u novobeogradskom Bloku 1, a može i 50 kvadrata kod pijace Đeram.

Izvor: Shutterstock.com/ToskanaINC

Stan sa platom od 120.000 dinara

Ko radi za oko 1.000 evra, odnosno 120.000 dinara mesečno, on bi, prema procenama bankara, mogao da izdvaja do 614 evra mesečno za ratu, odnosno tačno 60 odsto plate, ponovo u narednih 30 godina. Tako bi on sebi mogao da priušti nekretninu od oko 140.000 evra.

U Beogradu za taj novac može da se kupi stan od četrdesetak kvadrata sa terasom od čak 60 u Bloku 2, dvosoban stan od 55 kvadrata u naselju Braće Jerković ili pak stan od 40 kvadrata na Savskom vencu, u blizini Vaznesenjske crkve, kojem je, za razliku od prethodna dva, potrebno renoviranje I uz bizaran uslov – da sadašnji vlasnik ima pravo doživotnog korišćenja stana.

Partneri koji razmišljaju da zajedno podignu kredit, to zapravo mogu da urade, odnosno da budu sadužnici. U praksi, to znači da će parnteri “upariti” svoja mesečna pitanja i zajedno otplaćivati kredit.

Bonus video:

Pogledajte

00:45
BESPLATAN ODLAZAK NA MORE I IZLETE: Evo ko će dobiti povlastice
Izvor: Promo
Izvor: Promo

(Nova, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Ja vala sve placam gotovinom. Gomilu novca tresnem o sto. Gospodin covek. I be bih nikad pristao na to ponizenje da budem podstanar.

🥺

Koliko godina treba stedeti da bi se kupio stan za gotovinu?

AAA

@🥺 Pa isto koliko i ovome što ga kupuje na kredit, samo što ovaj što ga kupi odmah na kredit živi u njemu tih 30 godina, a ovaj što je štedeo mora da iznajmljuje stan 30 godina i da prihvati da će ušteđenih 1000€ iz 2024. te 2054. da vrede kao danas 100€. Tako da ne bi ja baš olako anatemisao banke koje su isto u riziku od toga da im novac bukvalno propada. Evo ja štedim već 10 godina i džabe sam štedeo, bolje da sam uzeo najgori kredit 2014., više bi mi se isplatilo, kupio bi veći i jeftiniji stan sa sve kamatom.

special image