• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o PIO se vraća (ne)izmenjen u Skupštinu

Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) biće vraćen u skupštinsku procedure.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio da će to biti naredne sedmice, a potpredsednik vlade Jovan Krkobabić da će taj neizmenjeni zakonski akt biti vraćen u parlament već sutra ili prekosutra.

Sindikati iznenađeni zbog, kako kažu, "prevare vlade" najavljuju "žestoku reakciju" i referendum za njenu smenu.

Vlada Srbije je u petak povukla Predlog izmena i dopuna Zakona o PIO, sa obrazloženjem da je spremna da razgovara o svim spornim pitanjima.

Povlačenje tog zakonskog akta iz skupštinske procedure tražili su Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Premijer je najavio da će Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) biti vraćen u Skupštsinu pre okončanja šeste revizije aranžmana sa Međunarodnim monentarnim fondom (MMF) - do 2. novembra.

"Vlada će u ponedeljak ili utorak zauzeti stav o izmenama i dopunama tog zakona", rekao je Cvetković i dodao da će zakon biti vraćen u parlament bez obzira na sindikate jer je, kako je rekao, predviđeno da se usklađivanje penzija od naredne godine vrši tri puta - u januaru, aprilu i oktobru.

Na primedbu da se o tom zakonskom aktu nije izjasnio Socijalno-ekonomski savet, premijer je izrazio uverenje da će se, kako je rekao, naći rešenje za taj problem.

Predlog izmena i dopuna Zakona o PIO biće vraćen u skupštinsku proceduru najverovatnije sutra ili u petak bez ikakvih izmena, rekao je Tanjugu potpredsednik Krkobabić, koji je zadužen za reformu penzionog sistema.

Prema Krkobabiću, Zakon će biti vraćen u skupštinsku proceduru na način na koji je povučen i bez ikakvih izmena, čak, kako je rekao, i u interpunkciji.

On je istakao da je to i jedinstven stav MMF-a, sa kojim je o tom zakonskom aktu razgovarano u ponedeljak.

"Nema razloga da se bilo šta menja, jer Srbija ima najbolji zakon od svih zemalja u okruženju i mnogi stručnjaci su nam za to odali priznanje", naveo je Krkobabić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je Tanjugu rekao da on nije bio uključen u priču oko povlačenja i vraćanja Predloga izmena i dopuna Zakona o PIO iz i u Skupštinu.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) insistira da se izmene Zakona o PIO usvoje što pre u Skupštini Srbije, rekao je danas predsednik poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković.

"Insistiramo da se zakon što pre donese. Odugovlačenje je nesloga između ključnih političkih stranaka i u vladajućoj koaliciji i mimo vladajuće koalicije, ali treba jednom prelomiti kako bi se zakon što pre našao u proceduri", rekao je Čolaković novinarima u Skupštini Srbije.

Prema rečima poslanika G17 plus Željka Ivanjija, taj zakon mora da se donese u kompromisnoj atmosferi uvažavajući zahteve sindikata i uz konsultovanje najšire javnosti.

"Rasprava mora da postoji, da bude široka i da se razgovara sa sindikatima", rekao je Ivanji.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je novinarima da se zalaže da se ne povećavaju godine za sticanje prava na odlazak u penziju i dodao da bi se time stvorili uslovi da se mladi školovani ljudi zaposle.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović rekao je novinarima da nema svrhe nagađati šta će pisati u izmenema zakona jer o tome, kako je naveo, odlučuje Vlada Srbije koja je "itekako zavisna" od MMF.

"Kada bude predlog u skupštinskoj proceduri onda ćemo o njemu izneti svoje mišljenje. To nije pitanje za SRS već za Vladu Srbije", rekao je Martinović.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je iznenađen najavom da će Predlog biti vraćen u parlament bez ikakvih izmena.

"Ukoliko se to dogodi sindikati će pokrenuti ranije najavljeno prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije", rekao je Orbović Tanjugu.

On je rekao i da rukovodstvo tog sindikata, do sada, nisu dobili nikakav signal iz vlade o eventualnim razgovorima o njihovim zahtevima za promenu pojedinih odredbi.

Sindikalci su imali više protesta širom Srbije uoči povlačenja zakonskog predloga zahtevajući da se uvedu zaštitni mehanizmi ispod koje granice penzije ne bi smele da padaju, zatim da se uvede beneficirani radni staž za rudare i da se skrati starosna granica za žene i promeni način usklađivanja.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je Tanjugu rekla da su "sindikati prevareni" i najavila "žestoku reakcijiu" članstva.

Ona je, takođe, najavila nastavak prikupljanja potpisa građana za smenu vlade, s tim što je rekla da sledi dogovor o načinu na koji će to pitanje biti formulisano.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image