• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Razgovaraću sa Vladom o cenama

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je večeras da nema razloga za nestabilnost deviznog kursa i za nove cenovne šokove.

On je najavio da će sledeće nedelje razgovarati sa predstavnicima Vlade o stabilizaciji cena.

Šoškić je na forumu Srpske asocijacije menadžera rekao da su promene deviznog kursa očekivane u sistemu plivajućeg kursa kakav sprovodi NBS i da centralna banka ima mehanizme poput deviznih rezervi da spreči veće kolebanje dinara u odnosu na vodeće zapadne valute.

On je demantovao napise u pojedinim medijima da je tokom razgovora sa misijom MMF-a bilo reči o planiranju okvira inflacije za 2011. godinu.

Odgovarajući na pitanja mnogobrojnih menadžera o mogućnosti uvođenja evra kao novčane jedinice, Šoškić je upozorio da bi unilateralno uvođenje evra imalo ne samo ekonomske, već i političke posledice po Srbiju.

Guverner NBS je objasnio da u tome Srbija ne bi mogla da računa na blagonaklonost evropskih monetarnih vlasti, pogotovo posle krize, i naveo primer Grčke gde je došlo do opasnosti po stabilnost evropske monetarne unije zbog velikih javnih dugova te zemlje.

Prema rečima guvernera, Srbija bi na duži rok trebalo da obezbedi veći priliv direktnih stranih investicija da bi pospešila proizvodnju za izvoz.

To bi, kako je naveo, imalo pozitivan efekat na rast ukupne privrede i standarda građana, a istovremeno bi se smanjio deficit tekućeg platnog bilansa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image