• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA JE PLATA PILOTA, OBUKA ČAK 120.000€: U Srbiji zarade znatno niže nego u inostranstvu, evo gde su najviše traženi

Autor Ivana Lazić

U svetu, plate pilota se kreću između 5.000 i 6.000 evra, dok se ne postane kapetan, a posle se povećaju na čak 12.000 evra.

 Aerodrom.jpg Izvor: Youtube/Elektro-hobby

Uprkos visokim trškovima školovanja i obuke, plate pilota u Srbiji i dalje nisu na nivou koji je postavljen u inostranstvu.

Školovanje za pilota može da košta i do 120.000 evra. U Srbiji, troškovi obrazovanja za pilota su oko 70.000 evra, uz dodatne troškove obuke za specifične tipove aviona, koji mogu dostići više od 40.000 evra. Iako piloti u Srbiji mogu da zarađuju znatno više nego većina ljudi, njihove plate su i dalje manje u poređenju sa inostranstvom, što u proseku iznosi oko 2.000 do 3.000 evra, po određenim podacima.

U svetu, plate pilota se kreću između 5.000 i 6.000 evra, dok se ne postane kapetan, a posle se povećaju na čak 12.000 evra. Iako se čini da su plate pilota visoke, pogotovo uzimajući u obzir neophodna ulaganja u samo školovanje, zapravo su daleko od vrha po visini zarade u poređenju sa drugim sektorima.

Dugačak je spisak uslova koje je neohodno ispuniti da biste postali pilot. Među njima su, godine učenja, na desetine sati letenja. Srpski piloti traženi su i u avio-kompanijama na Bliskom Istoku, u Aziji i tradicionalno u Africi. Lou kost kompanije donose više posla, pa zato ne iznenađuje podatak da poslednjih godina u Srbiji raste broj izdatih pilotskih dozvola.

Ministarstvo odbrane Srbije pozvalo je sve zainteresovane koji do kraja 2024. godine navršavaju do 27 godina i imaju diplomu osnovnih akademskih studija civilnih fakulteta da se prijave za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire i postanu oficiri roda avijacije i dobiju zvanje pilota.

Bonus video:

Pogledajte

01:36
OBUKA ZA NAVOĐENJE BORBENE AVIJACIJE Oficiri: Proces je veoma težak , a najvažnije je uspostaviti odnos poverenja sa pilotima
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

(Kurir, Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Admiral Armagedon 🤙

A u Srbiji možeš postati pilot isključivo ako živiš u Beogradu, jer ništa van Beograda ne postoji zato i probadamo. Ko je imao tu privilegiju da se rodi u Beogradu njemu su sva vrata otvorena, a ko se rodio na severu, istoku, zapadu ili jugu Srbije može samo da crkne.

special image