• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država garantuje za štedne uloge

Novim zakonima, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da u slučaju problema bilo koje banke država obezbedi isplatu svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana.

Ovo je u petak rekao Vladan Manić, savetnik ministarke finansija, i istakao da će tako Srbija biti korak ispred Evropske unije, u kojoj je isplata štednih uloga u slučaju likvidacije ili stečaja neke banke garantovana u roku od 30 dana, pišu "Novosti".

"Svako ko je položio depozit može da se oseća apsolutno sigurnim. Država će ubuduće podjednako garantovati za sve depozite građana u visini do 50.000 evra, bez obzira na to da li neka banka ode u stečaj ili likvidaciju. Do sad su se te dve mogućnosti različito tretirale", naglasio je Manić.

Srbija neće, kako je rekao Manić, ispratiti evropski trend i povećati nivo garantovane štednje sa 50.000 na 100.000 evra, ali zato će garantovati za depozite građana bez obzira na to u koju su ih banku položili.

Ministarstvo finansija će prvi put uvesti model po kom neće sve banke plaćati iste premije rizika na depozite građana, već će se one obračunavati na bazi rizika banke. Agencija za osiguranje depozita pratiće nivo rizika kom se banka izlaže novim štednim proizvodima s ciljem da se zaštite klijenti.

"Neka banka može klijentima, na primer, da ponudi i kamate od 30 ili 40 odsto, ali u tom slučaju država neće garantovati za takve uloge. Pri tom će svaki građanin biti obavešten da li je njegov depozit osiguran ili nije", zaključio je Manić, a prenose "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image