• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora sindikata i predstavnika Vlade

Pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak, ali sindikalisti su sve manje optimisti da će oni uroditi plodom.

Drugi dan pregovora predstavnika pet sindikata i Vlade Srbije o Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranja završen je bez dogovora, saopštio je lider Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Orbović je, nakon gotovo dvoipočasovnih pregovora devetočlanog pregovaračkog tima sindikata sa ministrom trgovine i usluga Slobodanom MIlosavljevićem u Vladi Srbije, rekao da su, za razliku od jučerašnjih pregovora, svi zahtevi sindikata vraćeni na početak.

"To je za nas neprihvatljivo i mi ćemo nastaviti sa radnije najavljenim aktivnostima sindikata - prikupljanjem potpisa za smenu Vlade Srbije, počev od utorka u 12 sati, štrajkovima po granskim sindikatima i velikim protestom u Beogradu na dan kada taj zakon bude usvajan u Narodnoj Skupštsini", rekao je Orbović novinarima ispred Vlade Srbije.

On je rekao da je saglasnost jedino postignuta oko zbrinjavanja tehnoloških viškova što, kako je rekao, nije bio ključni zahtev sindikata.

Orbović i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranak Savić nisu isključili mogućnost da će pregovori biti nastavljeni u ponedeljak, ali, kažu, za to ima sve manje optimizma.

"Sve ovo je samo bila kupovina vremena kako bi Predlog izmena i dopuna bio vraćen u parlament bez dogovora sa sindikatima", kazao je Orbović.

Lider najuticajnijeg sindikata u Srbiji kaže da nije postignut dogovor da penzije ne mogu "padati" niže od 60 odsto prosečne neto zarade, a tako "tvrd stav Vlade, smatra on, upravo govori da će penzije "doživeti drastičan pad.

Orbović kaže da dogovor nije bio moguć ni oko beneficiranog radnog staža.

Upitana kako to da je danas došlo do tolikog obrta u pregovorima, Savićeva je kazala da je "juče poprilično toga olako obećano i pretpostavljam da kada se sve to stavilo na papir i kada su se izvršile određene računice, opet penzionerti i građani moraju biti ti koji će povući sve terete tranzicije i ekonomske krize".

Ona je ukazala da su sindikalci jasno stavili do znanja da su jedinstveni i odlučni u svojim zahtevima, ali u namerama i da će sprovesti najavljene aktivnosti, ako do dogovora ne dođe.

Savićeva je rekla da je Milosavljević bio "dobar pregovarač" i da je ona potpuno sigurna da Vada "kupuje vreme" do ponedeljka da je za očekivati da će izaći sa konkretnim rešenjima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image