• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pahor i Cvetković zadovoljni saradnjom

Premijeri Slovenije i Srbije Borut Pahor i Mirko Cvetković izjavili su danas u Beogradu da su politički i privredni odnosi dve zemlje dobri i da Slovenija u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da dve države posle "ekonomski tragične 2009. godine" beleže porast trgovinske razmene od gotovo 11 odsto.

Slovenija je, kako je naglasio premijer Pahor, sa uloženih 1,6 milijardi evra i jedan od najvećih investitora u privredu Srbije.

"Sve se odvija kako Slovenija i Srbija to žele. Rešavamo političke probleme, bilo u okviru međunarodnih dogovora, kao što je sukcesija, bilo u bilateralnim odnosima. Rešavamo probleme ljudi, tako da jačamo uzajamno razumevanje između dva naroda", rekao je Pahor.



On je naglasio da se Slovenija "trudi da svojim partnerima u Evropskoj uniji objasni značaj približavanja Srbije i celog jugoistočnog dela Evrope Evropskoj uniji".

Slovenački premijer je rekao da će tokom današnje jednodnevne posete Srbiji otvoriti i preduzeće Metal Cinkarna u Inđiji, u koje je uloženo 20 milijardi evra i koje će zaposliti 50 radnika.

On je dodao da o značaju koju slovenačka strana pridaje poseti govori i to što su u delegaciji i ministar za razvoj i evropska pitanja Mitja Gaspari i generalni sekretar Vlade Slovenije Helena Kramnar.



Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je sa Pahorom razgovarao o tri grupe pitanja - bilateralnim odnosima, ekonomskim odnosima i evrointegracijama Srbije i podršci Slovenije.

"Kada se radi o bilateralnim odnosima zajednički smo konstatovali da su oni dobri, da se nalaze u usponu i da poseta kao ova i moj odlazak u Sloveniju samo učvršćuju naše odnose i daju signal privrednicima", rekao je Cvetković.

On je rekao da je zahvalio na "punoj podršci" koju Slovenija pruža evrointegracijama Srbije, kao i na ratifikaciji Sporazuma Srbije i EU o asocijaciji i stabilizaciji u slovenačkom parlamentu.

Cvetković je ocenio da su ekonomski odnosi Srbije i Slovenije dobri.

"Slovenija je jedan od najznačajbnijih naših ekonomskih partnera. Od bivših jugoslovenskih republika ona je najveći investitor u ovoj zemlji, ali ne samo u odnosu na njih, već se uopšte ubraja u prva tri do četiri investitora ukupno", rekao je Cvetković.

"Razmatrali smo i mogućnosti naše saradnje i u celini smo konstatovali da su ekonomski kao i politički odnosi na dobrim osnovama i da postoje želje i interesi da se oni u narednom periodu unapređuju", dodao je premijer Srbije.

Premijeri Cvetković i Pahor otvorili su danas i nove prostorije ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Predsednik Pahor rekao je da nije uobiccajeno da premijer zemlje domaćina svojim prisustvom uveliča otvaranje zgrade ambasade jedne zemlje i dodao da je to znak prijateljstva izmedju Srbije i Slovenije.

"Prijateljstvo je nešto u šta treba investirati na političkom, ekonomskom i kulturnom planu", dodao je Pahor.

Borut Pahor, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, danas se u Beogradu sastao i sa predsednikom Borisom Tadićem i predsednicom skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Predsednica Skupštine je tokom susreta izrazila zahvalnost na podrsči koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

"Uz vašu podršku, put Srbije ka punopravnom članstvu u EU je znatno lakši", rekla je Đukić-Dejanović, navedeno je u saopštenju iz skupštine.

Ona je dodala da dva parlamenta imaju odličnu saradnju, i to ne samo na nivou predsednika, već i parlamentarnih tela.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image